Vietnam, Laos en Cambodja: van Hanoi naar
Siem Reap

U fietst in Noord Vietnam, Zuid Laos en Noord Cambodja, van Hanoi naar Siem Reap. Totale fietsafstand ca. 1780 km, 27 etappes.

 

Een fascinerende fietsreis van bijna 1800 km door het noorden van Vietnam, het zuiden van Laos en het noorden van Cambodja. Drie bijzondere landen die naast overeenkomsten vooral veel verschillen kennen. Geniet van het fietsen tussen de steile kalksteenrotsen in Vietnam, verwonder u over de pracht van de watervallen op het Bolaven plateau in Laos en ontdek de tempels van Angkor in Cambodja. Maak kennis met de prachtige natuur en cultuur die deze landen te bieden hebben en proef het lekker eten in de lokale restaurantjes.

Als u bovendien houdt van fietsen over nog nauwelijks gebaande paden, dan is dit fietsavontuur iets voor u!

Deze fietsroute start in bruisend Hanoi. Laat u onderdompelen in de broeierige drukte van deze leuke stad. Een voorstelling bijwonen van het Waterpoppentheater zult u niet gauw vergeten. Ook kunt u vanuit Hanoi een uitstapje maken naar Halong Bay, een UNESCO werelderfgoed, met zijn adembenemende landschappen.

In Vietnam is het een drukte van belang en kan het af en toe chaotisch zijn. Vele scooters zullen u al toeterend passeren.  De fietsroute brengt u o.a. naar Ninh Binh, dat ook wel het ‘droge Halong Bay’ wordt genoemd. U fietst tussen de hoge kalkstenen bergen die uitrijzen boven de vele rijstvelden en schitterende waterpartijen.  Het is er prachtig! Ook  fietst u langs het  imposante en grootste tempelcomplex van Zuid Oost Azië, met honderden beelden van monniken en de grootste Bouddha van Vietnam. De route voert u door de resten van de UNESCO citadel van de Ho Dynastie en naar het geboortehuis van Ho Chi Minh. Via een pittige, maar mooie klim bereikt u Laos.

Laos is een ontspannen land met een vriendelijke bevolking. De route voert door een spectaculair natuurgebied richting het leuke stadje Thakhek, waar u kunt relaxen aan de Mekong rivier. Of wat dacht u van een stokbroodje eten in Savannahket, een stad met een koloniaal verleden? U fietst verder naar het Bolaven plateau, een bijzonder gebied met veel  watervallen en bekend om zijn koffieplantages. U bereikt het hoogste punt van deze fietsroute op 1310 meter hoogte. Bij de vierduizend eilanden wisselt u het fietsen af met boottochtjes tussen de diverse eilanden en geniet u van spectaculaire watervallen die tot de mooiste van Azië behoren.

Ook in het ongerepte Cambodja treft u een hartelijke bevolking en wordt u de hele dag door enthousiast begroet. Het is er heerlijk fietsen over rustige wegen. De route gaat dwars door het binnenland naar Siem Reap, van waaruit u de schitterende tempelcomplexen bij Angkor kunt bezoeken. Het geheel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Trek er gerust een paar dagen voor uit, het is zeker de moeite waard!  

U fietst door streken waar bijna nooit toeristen komen. U kijkt uw ogen uit en bent ook zelf een bezienswaardigheid!

Extra fietsinformatie:
Totale lengte van de fietstocht: ca 1779 km
Uit te breiden met uitstapjes van 262 km
Aantal fietsetappes: 27
Langste etappe: 110 km (te onderbreken bij km 36)
Kortste etappe: 27 km
Gemiddelde etappe:66 km
Geadviseerde reisduur: ca. 6 weken

Het is een avontuurlijke route met vele mooie etappes. U fietst af en toe op onverharde wegen. In Vietnam zijn de etappes overwegend (licht) heuvelachtig, af en toe ook gewoon vlak. De klim naar de grens met Laos is pittig, daarna volgt een heuvelachtig traject gevolgd door een prachtige afdaling tot aan de Mekong rivier. Vanaf hier zijn een aantal trajecten onverhard. De weg naar het Bolavenplateau in Zuid Laos gaat gestaag omhoog met één pittige klim van ca. 5 km lang, na de afdaling volgen vlakke etappes. In Cambodja zijn de etappes overwegend vlak tot licht heuvelachtig.

Belangrijk om te weten:
U kunt deze route ook eindigen in Phnom Penh in plaats van Siem Reap.
Deze route sluit aan op onze fietsroute ‘De Ontdekking’.  U kunt deze route verder uitbreiden. Vanaf Siem Reap kunt u verder fietsen richting Bangkok, of de boot/bus pakken naar Phnom Penh. Vanaf Phnom Penh kunt u verder fietsen richting Ho Chi Minh City. Wij kunnen een reis voor u op maat samenstellen. Informeer ernaar!

Cijferlijst:
Natuur: 7
Cultuur: 8
Avontuur: 8
Accommodatie: 7

Hoogtepunten:

 • sfeervol Hanoi met zijn vele bezienswaardigheden
 • een bezoek aan de Parfumpagode
 • een cruise op de Halong Bay (extra uitstapje)
 • het karstgebergte rondom Ninh Binh
 • het imposante Bai Dinh Tempelcomplex met o.a. de grootste Bouddha van Vietnam
 • relaxen aan de Mekong in Thakhek
 • het Bolavenplateau met zijn koffieplantages
 • een bezoek aan Wat Phou, een Angkoriaanse ruïne van een tempelcomplex
 • het rustieke eiland Don Khone
 • een bezoek aan spectaculaire watervallen, behorend tot de mooiste van Azië
 • de authentieke dorpjes waar u doorheen fietst
 • Siem Reap van waaruit u de beroemde tempelcomplexen bij Angkor kunt bezoeken
De zwaarte van deze reis:

De fietsroutes van AWOL zijn uiteenlopend in zwaarte. De zwaarte wordt bepaald door een mix van de afstand, de kwaliteit van de wegen, de intensiteit van het verkeer, de hoogteverschillen en het aantal hellingen.
De zwaarte van de fietstocht wordt weergegeven met symbooltjes.

licht vrijwel vlak gebied of ‘vals plat’
licht tot midden heuvelachtig gebied, korte hellingen
midden heuvelachtig gebied, hellingen en soms een klim
midden tot zwaar bergachtig gebied, langere en steilere hellingen van gemiddeld 4%
zwaar bergachtig gebied, lange en steile hellingen van gemiddeld 8%

Het beste fietsseizoen voor deze reis is van oktober t/m februari. In dit seizoen is het overwegend droog en de temperatuur is aangenaam. De maanden maart en april zijn het warmst in Laos en Cambodja, zo’n 35 tot 40 graden overdag, maar nog wel droog. Hoe later in het droge seizoen, hoe droger de natuur. Het regenseizoen in alle drie de landen begint in mei en duurt tot plm. oktober. Juli en augustus zijn de natste maanden. U heeft meer kans op regen: vaak een tropische bui aan het eind van de dag. Een aantal dagen neerslag achter elkaar kan ook voorkomen. De rijstvelden zijn dan uitbundig groen en de watervallen op z’n mooist. Zie ook: www.weeronline.nl en www.vwkweb.nl

Voor uw verblijf in Vietnam heeft u een visum nodig. Dit regelt u vóór vertrek uit Nederland / België.
Voor uw verblijf in Laos en Cambodja heeft u tevens een visum nodig. Dit regelt u aan de grens.

Meer informatie over het visum ontvangt u bij uw eerste reisdocumenten.

Prijs: vanaf € 1289,- p.p.

Inbegrepen is:

 • Advies en service AWOL voor, tijdens en na de reis;
 • Het Fietsrouteboekje, een zeer complete routebeschrijving;
 • de vlucht uit en thuis,  Economy Class, inclusief gratis vervoer van uw fiets binnen de toegestane bagagevrijdom. Alle belastingen en heffingen zijn inbegrepen;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het vliegveld Hanoi naar uw accommodatie;
 • twee overnachtingen bij aankomst inclusief ontbijt in Hanoi;
 • één overnachting voor vertrek inclusief ontbijt in een goed hotel in Siem Reap;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het hotel naar het vliegveld van Siem Reap;
 • assistentie van de agenten gedurende uw reis indien nodig (kantoor in Hanoi en Phnom Penh);
 • het boekje ‘Met de fiets op reis’ ter voorbereiding (1 exemplaar per 2 personen);
 • landeninformatie Vietnam, Laos en Cambodja. Informatie over geld, paspoort, visum etc.
  (1 exemplaar per 2 personen).

Uitgaande van prijsniveau 1 augustus 2018. 
Bovenstaande prijs is per persoon op basis van 2 samen reizende personen. Wanneer u alleen reist, geldt er een 1-persoonstoeslag.

De bovenstaande prijs is exclusief:

 • Administratiekosten van € 35,- per boeking van 2 personen
 • Bijdrage aan het Calamiteitenfonds van € 2,50 per factuur adres.
 • Visumkosten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Optioneel is een GPS-track van € 15,- per fietsroute

Ons concept heeft het grote voordeel dat u eigen baas bent. U behoudt uw vrijheid en regelt zelf gemakkelijk uw overnachtingen onderweg. Hotels en guesthouses worden na iedere dagetappe genoemd. Wij geven aan hoe u er komt, beschrijven ze kort, geven prijsindicaties en de nodige contactgegevens. U bent vrij om zelf te bepalen waar u verblijft en vertrekt wanneer het u uitkomt!
Wilt u ergens een dag of langer blijven? Dan doet u dat. Met alle gegevens in het Fietsrouteboekje is plannen eenvoudig.

 

Mooie reis?

Wij zouden het heel leuk vinden als u deze reis met uw kennissen wilt delen.