Noord Vietnam & Noord Laos – NIEUW 2018

U fietst door het noorden van Vietnam en Laos, van Hanoi naar Vientiane, u eindigt in Udon Thani, Thailand.
De totale fietsafstand is ca. 1299 km, 20 etappes, 1 boottocht.

 

Een pittige fietsreis boordevol afwisseling voor de ervaren en avontuurlijk ingestelde reiziger! En een must voor degene die van regelmatig (soms zwaar) klimwerk houden en kunnen genieten van bijzondere cultuur en natuur.

Fietsen in Noord Vietnam en Noord Laos betekent fietsen door stille dalen en klimmen over pittige heuvels in één van de mooiste en meest verlaten gebieden van deze landen. U maakt kennis met een streek die nog nauwelijks door toeristen wordt bezocht. Dat betekent taalproblemen, praten met handen en voeten, zo nu en dan primitief overnachten en vooral: iets meemaken dat volstrekt uniek is!

Deze fietsroute start in bruisend Hanoi. Laat u onderdompelen in de broeierige drukte van deze gezellige stad. Er is veel te zien! Ook kunt u vanuit Hanoi eerst een uitstapje maken naar Halong Bay, een UNESCO Werelderfgoed, met zijn adembenemende landschappen. Dan begint u aan uw fietsreis. Noord Vietnam wordt bewoond door talloze bergstamvolkeren, zoals de H’mongs, Meo’s, White en Black Tai. Zij leven nog geheel volgens hun eigen tradities. U fietst van vallei naar vallei, door een adembenemend mooi berglandschap, langs jungle, rijstvelden en theeplantages, dwars door een gebied met eeuwenoude tradities en gewoontes. U fietst door rivierdalen, langs pittoreske dorpjes en zult enthousiast worden begroet door de lokale bevolking. U maakt de nodige hoogtemeters maar wordt beloond met prachtige vergezichten! 

Vanuit de stad Dien Bien Phu, vooral bekend om de veldslag tijdens de Eerste Indochina Oorlog tegen de Franse kolonisten, fietst u naar de grens met Laos. In het dorpje Muang Khua regelt u een (indrukwekkende!) boottocht over de Nam Ou rivier en bereikt u het idyllisch gelegen Nong Khiaw, omgeven door prachtig karstgebergte. Een fijne plek om een dag te relaxen.
Daarna fietst u verder naar Luang Prabang, de oude koningsstad en als Werelderfgoed een toeristische trekpleister. Luang Prabang is zeker de moeite waard om minstens een dag te blijven. Wij hebben nog een leuk uitstapje beschreven naar de Kuang Si watervallen, volgens velen één van de mooiste ter wereld door het opvallend blauwe water vol mineralen.

Door een onbedorven, heuvelachtige streek fietst u verder richting het zuiden. Hier is de natuur weer prachtig en zult u genieten van de fraaie vergezichten. De bevolking is zeer vriendelijk. Fietsend langs de oevers van de Mekong rivier bereikt u het rustige Vientiane, de hoofdstad van Laos en bekend om zijn Franse koloniale architectuur. Na een bezoek aan deze stad fietst u over “de Vriendschapsbrug” Thailand in, naar het aan de Mekong gelegen leuke stadje Nong Khai. Vanuit Nong Khai kunt u een uitstapje maken naar een bijzonder beeldenpark. Dan volgt een laatste fraaie etappe naar Udon Thani, alwaar wij een verblijf in een prima hotel met zwembad voor u hebben geregeld. Geniet nog van het lekkere Aziatische eten bij één van de stalletjes op de grote overdekte markt die de stad rijk is. En dan zit uw bijzondere reis erop.

Of wilt u verder fietsen? Dat kan! Wij hebben verschillende fraaie fietsroutes die hierop aansluiten.

Het beëindigen van de reis in Vientiane is tevens een mogelijkheid.
Wilt u na uw fietstocht nog een bezoek brengen aan Bangkok? Ook dat kan! Wij kunnen de reis voor u op maat samenstellen.

Extra fietsinformatie:
Totale lengte van de fietstocht: 1299 km (uit te breiden met 3 uitstapjes van totaal 128 km)
Langste etappe: 106 km (eenvoudige accommodatie na 57 km)
Gemiddelde etappe (dagafstand): 65 km
Aantal etappes: 20 (exclusief 1 boottocht van plm. 6 uur)
Geadviseerde reisduur: 4,5 weken (inkorten kan met behulp van alternatief vervoer, begin- of einde van de reis)

Gedurende meerdere etappes moet er flink geklommen worden! De route is afwisselend zwaarteniveau 4 en 5: midden tot zwaar bergachtig gebied met langere en steilere hellingen. De etappes in Laos zijn iets minder steil, overwegend (licht tot sterk) heuvelachtig. Wel volgt er nog een hele zware klim over een heuvelrug waar u beter vervoer voor kunt regelen. De laatste 2 etappes zijn nagenoeg vlak.
Het is een avontuurlijke route! Het wegdek is niet altijd even goed. Wij adviseren brede banden, bij voorkeur minimaal 42 mm.

Belangrijk om te weten:
U kunt deze route ook eindigen in Vientiane.
Deze route is te combineren met: “De Ontdekking” van Kunming naar Hanoi (voorafgaand) en “De Mekong Route” (beginnende in Udon Thani) of “Thailand van Udon Thani naar Chiang Mai” (aansluitend).

Cijferlijst:
Natuur: 8 / 9
Cultuur: 8
Avontuur: 8
Accommodatie: 7

Hoogtepunten:

 • Hanoi, een opmerkelijke stad met een relaxte sfeer, waar veel te zien is
 • het adembenemende landschap gedurende een groot deel van de fietstocht
 • de prachtige (rustige) paswegen door het hoogste berggebied van Vietnam
 • natuurlijk alle bergstamvolkeren in hun kleurrijke klederdracht, die u op uw fietstocht in Vietnam en Laos tegenkomt
 • de schitterende vergezichten
 • het onbedorven platteland van Laos
 • de boottocht in Laos over de Nam Ou rivier, dwars door prachtig karstlandschap
 • Luang Prabang, prachtige Laotiaanse stad, uitgeroepen door de Unesco tot “Werelderfgoed”
 • de hoofdstad van Laos: Vientiane
 • relaxen aan de Mekong in Nong Khai

 

 

De zwaarte van deze reis: De fietsroutes van AWOL zijn uiteenlopend in zwaarte. De zwaarte wordt bepaald door een mix van de afstand, de kwaliteit van de wegen, de intensiteit van het verkeer, de hoogteverschillen en het aantal hellingen. De zwaarte van de fietstocht wordt weergegeven met symbooltjes.

licht vrijwel vlak gebied of ‘vals plat’
licht tot midden heuvelachtig gebied, korte hellingen
midden heuvelachtig gebied, hellingen en soms een klim
midden tot zwaar bergachtig gebied, langere en steilere hellingen van gemiddeld 4%
zwaar bergachtig gebied, lange en steile hellingen van gemiddeld 8%

Voor Noord Vietnam geldt: de beste tijd om te gaan is oktober t/m december en van maart tot mei. Geringe neerslag, aangename temperaturen, ook in de bergen. Het regenseizoen loopt van juni t/m september. Juli en augustus zijn de natste maanden.
Voor Laos geldt: het beste fietsseizoen is van eind oktober tot half februari, er valt dan weinig regen en de temperatuur is aangenaam. De maanden maart en april zijn het warmst, zo’n 35 graden overdag, maar nog wel droog. Het regenseizoen begint in mei en duurt tot plm. half oktober, ook dan kunt u er fietsen (houd rekening met de onverharde wegen!). Tijdens het regenseizoen heeft u vaak een tropische bui aan het eind van de dag. Een aantal dagen neerslag achter elkaar kan ook voorkomen. De rijstvelden zijn dan uitbundig groen. Zie ook www.weeronline.nl en www.vwkweb.nl

Voor uw verblijf in Vietnam heeft u een visum nodig. Dit moet vóór vertrek uit Nederland geregeld zijn.
Voor uw verblijf in Laos heeft u tevens een visum nodig. Deze koopt u aan de grens. Neem een pasfoto mee.
Voor uw verblijf in Thailand heeft u geen visum nodig wanneer u niet langer dan 15 dagen aaneengesloten in het land verblijft. 

Meer informatie over het visum ontvangt u bij uw eerste reisdocumenten.

Prijs: vanaf € 1495,- p.p.

Inbegrepen is:

 • Advies en service AWOL voor, tijdens en na de reis;
 • Het Fietsrouteboekje op maat, een zeer complete routebeschrijving (2 exemplaren per boeking);
 • de vluchten uit en thuis, Economy Class, inclusief gratis vervoer van uw fiets binnen de toegestane bagagevrijdom. Alle belastingen en heffingen zijn inbegrepen;
 • De binnenlandse vlucht van Udon Thani naar Bangkok, Premium Economy, inclusief gratis vervoer van uw fiets binnen de toegestane bagagevrijdom. Alle belastingen en heffingen zijn inbegrepen.
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het vliegveld Hanoi naar uw accommodatie;
 • twee overnachtingen bij aankomst inclusief ontbijt in Hanoi;
 • één overnachting voor vertrek inclusief ontbijt in Udon Thani;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het hotel in Udon Thani naar het vliegveld voor de terugreis;
 • assistentie van de agenten gedurende uw reis indien nodig (kantoor in Hanoi en Bangkok);
 • het boekje ‘Met de fiets op reis’ ter voorbereiding van de fietsreis (1 exemplaar per 2 personen);
 • landeninformatie Vietnam, Laos en Thailand. Informatie over geld, paspoort, visum etc. (1 exemplaar per 2 personen).

Uitgaande van prijsniveau 1 november 2018.
Bovenstaande prijs is per persoon op basis van 2 samen reizende personen. Wanneer u alleen reist, geldt er een 1-persoonstoeslag.

De bovenstaande prijs is exclusief:

 • administratiekosten van € 35,- per boeking van 2 personen
 • bijdrage aan het Calamiteitenfonds van € 2,50 per factuur adres.
 • Visumkosten (Vietnam & Laos)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Optioneel is een GPS-track van € 15,-

Ons concept heeft het grote voordeel dat u eigen baas bent. U behoudt uw vrijheid en regelt zelf gemakkelijk uw overnachtingen onderweg. Hotels en guesthouses worden na iedere dagetappe genoemd. Wij geven aan hoe u er komt, beschrijven ze kort, geven prijsindicaties en de nodige contactgegevens. U bent vrij om zelf te bepalen waar u verblijft en vertrekt wanneer het u uitkomt!
Wilt u ergens een dag of langer blijven? Dan doet u dat. Met alle gegevens in het Fietsrouteboekje is plannen eenvoudig.

Mooie reis?

Wij zouden het heel leuk vinden als u deze reis met uw kennissen wilt delen.