Noord-Thailand en Laos – VERNIEUWD in 2018

U fietst door Noord Thailand en Noord Laos, van Chiang Mai via Luang Prabang naar Udon Thani.
De totale fietsafstand is ca. 1450 km, 23 etappes en 3 boottochten.

Het is ons gelukt het mooiste van Noord-Thailand en Laos in één fietsroute te combineren.
Het noorden van Thailand is een voor de fietser ideaal gebied. De wegen zijn vaak goed, er is veel te zien en te beleven, het eten is heerlijk, het landschap is fraai en de dagafstanden zijn aangenaam.
Beginnen in Thailand en daarna door Laos fietsen is een bewuste keuze: bij aankomst maakt u kennis met de prettige stad Chiang Mai, met zijn honderden tempels. Hier moet u beslist de tijd voor nemen. U zit meteen midden in de boeddhistische sfeer.
En dan begint u aan uw fietsavontuur.  Het wordt een boeiende, afwisselende en zeer avontuurlijke route!

U fietst door een landschappelijk zeer fraaie omgeving in enkele dagen naar Chiang Rai waar u de beroemde Witte en Blauwe tempel kunt bezoeken. Onderweg hiernaar toe heeft u al één van de grootste tempelcomplexen van Thailand gezien, een lift geregeld naar de top van een steile heuvel om vervolgens een spectaculaire afdaling door theeplantages te maken, geslapen in een mooie bungalow aan de Ping rivier, genoten van een prachtige boottocht over de Kok rivier en indrukwekkende grotten bezocht. Via de legendarische ‘Gouden Driehoek’ fietst u naar de grens met Laos.

Na een dag op een “slow” boot over de Mekong fietst u door het authentieke noorden van Laos. De wegen zijn in Laos niet overal even goed, maar de natuur is er ongelooflijk mooi. U fietst door dorpjes waar nooit toeristen komen en zult vaak worden begroet. Via een indrukwekkende boottocht over de Nam Ou rivier bereikt u het idyllisch gelegen Nong Kiaw, waar u op een terras aan de rivier zult genieten van het omliggende karstgebergte. Daarna fietst u verder naar Luang Prabang, de oude koningsstad, en als werelderfgoed een toeristische trekpleister. Het is de moeite waard er minstens een dag te blijven.

Door een onbedorven, heuvelachtige streek fietst u verder richting het zuiden. Er komen nauwelijks tot geen toeristen, u zult dan ook vaak met handen en voeten communiceren. Ook hier is de natuur weer prachtig en zult u genieten van de fraaie vergezichten. De bevolking is zeer vriendelijk. Fietsend langs de oevers van de Mekong rivier bereikt u het rustige Vientiane, de hoofdstad van Laos en bekend om zijn Franse koloniale architecture. Na een bezoek aan deze stad fietst u over de ‘Vriendschapsbrug’ naar Udon Thani in Thailand. Van daaruit vliegt u met een binnenlandse vlucht naar Bangkok, waar uw terugreis naar Nederland begint.

Wilt u na uw fietstocht nog een bezoek brengen aan Bangkok? Wij kunnen de reis voor u op maat samenstellen.

De bevolking is enthousiast en vriendelijk. De rust van het Boeddhisme zal een aangename indruk op u maken. U zult, naast goede accommodatie, een enkele keer ‘basic’ moeten overnachten. U maakt echter wel Azië in al zijn oorspronkelijkheid mee! Het landschap is prachtig, met vaak spectaculaire vergezichten. Er moet regelmatig flink geklommen worden en u zult een aantal keren een lift moeten regelen. Het is dan ook een tocht boordevol afwisseling voor de avontuurlijk ingestelde reiziger!

Een mooie start in Chiang Mai. Schitterende natuur, twee erg verschillende landen, een boottocht op de Mekong, soms hectisch maar onovertroffen.

Jan

Heerlijke reis, mooi en evenwichtig, in korte en lange afstanden, veel en weinig bezienswaardigheden, steden en dorpen. Duidelijke beschrijving in het boekje, prettig dat de guesthouses al geadviseerd waren.

Janneke en Theo

Extra fietsinformatie:
Totale lengte van de fietstocht: ca. 1450 km (exclusief drie dagen boot)
Uit te breiden met diverse uitstapjes: 166 km
Langste etappe: 106 km (mogelijkheid eenvoudige accommodatie na 57 km)
Gemiddelde etappe: 63 km
Aantal etappes: 23 (exclusief de drie bootdagen, korter of langer fietsen kan ook)
Geadviseerde reisduur:  ca. 5 à 5 ½ weken

De route kent een paar vlakke etappes maar is overwegend (sterk) heuvelachtig, zeker in Laos. Het is een avontuurlijke route! Meerdere etappes moet er flink geklommen worden. Het wegdek is met name in Laos niet altijd even goed. Wij adviseren brede banden, minimaal 42 mm.

Belangrijk om te weten:
U kunt deze route ook inkorten. Fietst u deze route in combinatie met de fietsroute ‘De Onthaasting’, dan is fietshuur eventueel mogelijk, informeer hiernaar. U kunt deze route ook uitbreiden met onze fietsroute  ‘Van Udon Thani naar Ubon Ratchathani’ e.v. of onze fietsroute ‘De Mekong Route’ e.v.. Wij kunnen het voor u op maat samenstellen, informeer ernaar!

Cijferlijst:
Natuur: 8
Cultuur: 8
Avontuur: 8
Accommodatie: 7

Hoogtepunten:

 • de vriendelijkheid en gastvrijheid van de bevolking van beide landen
 • Chiang Mai, een oude, historische Thaise stad met honderden tempels
 • “Wat Ban Den”, één van de grootste tempelcomplexen van Thailand
 • een prachtige boottocht door de jungle, waar u kunt overnachten in een mooi gelegen guesthouse aan de Kok Rivier
 • Chiang Rai, waar u de bijzondere Witte en Blauwe tempel kunt bezichtigen
 • u bereikt de Golden Triangle (Gouden Driehoek), het drielandenpunt van Thailand, Myanmar en Laos
 • een bezoek aan de grotten in Chiang Dao
 • de boottocht in Laos over de Nam Ou rivier, dwars door prachtig karstlandschap
 • Luang Prabang, prachtige Laotiaanse stad, uitgeroepen door de Unesco tot ‘Wereld Erfgoed’
 • het onbedorven platteland van Laos
 • de schitterende vergezichten
 • de hoofdstad van Laos: Vientiane
 • de bergstamvolkeren die u zowel in Thailand als in Laos zult ontmoeten
De gemiddelde zwaarte van deze reis:  (Noord-Thailand 3, Noord-Laos 4)

De fietsroutes van AWOL zijn uiteenlopend in zwaarte. De zwaarte wordt bepaald door een mix van de afstand, de kwaliteit van de wegen, de intensiteit van het verkeer, de hoogteverschillen en het aantal hellingen.
De zwaarte van de fietstocht wordt weergegeven met symbooltjes.

licht vrijwel vlak gebied of ‘vals plat’
licht tot midden heuvelachtig gebied, korte hellingen
midden heuvelachtig gebied, hellingen en soms een klim
midden tot zwaar bergachtig gebied, langere en steilere hellingen van gemiddeld 4%
zwaar bergachtig gebied, lange en steile hellingen van gemiddeld 8%
Het beste fietsseizoen is van eind oktober tot half februari, er valt dan weinig regen en de temperatuur is aangenaam. De maanden maart en april zijn het warmst, zo’n 35 graden
overdag, maar nog wel droog. Het regenseizoen begint in mei en duurt tot plm. half oktober, ook dan kunt u er prima fietsen. U heeft wel meer kans op regen: vaak een tropische bui aan het eind van de dag. Een aantal dagen neerslag achter elkaar kan ook voorkomen. De rijstvelden zijn dan uitbundig groen. Zie ook www.weeronline.nl en www.vwkweb.nl
 •  Voor Thailand heeft u een visum nodig wanneer u langer dan 15 dagen aaneengesloten in het land verblijft.
 • Voor Laos heeft u een visum nodig. Dit kunt u bij aankomst in Laos verkrijgen.Meer informatie over de visa ontvangt u na boeking bij uw eerste reisdocumenten.

Prijs: vanaf € 1289,- p.p.

Inbegrepen is:

 • Advies en service AWOL voor, tijdens en na de reis;
 • Het Fietsrouteboekje, een zeer complete routebeschrijving;
 • de vlucht uit en thuis, Economy Class, inclusief gratis vervoer van uw fiets binnen de toegestane bagagevrijdom. Alle belastingen en heffingen zijn inbegrepen;
 • de binnenlandse vlucht van Udon Thani naar Bangkok, Premium Economy Class, inclusief gratis vervoer van uw fiets binnen de toegestane bagagevrijdom. Alle belastingen en heffingen zijn inbegrepen;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het vliegveld in Chiang Mai naar uw accommodatie;
 • twee overnachtingen bij aankomst inclusief ontbijt in Chiang Mai;
 • één overnachting voor vertrek inclusief ontbijt in Udon Thani;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het hotel naar het vliegveld van Udon Thani;
 • assistentie van de agent gedurende uw reis indien nodig (kantoor in Bangkok);
 • het boekje ‘Met de fiets op reis’ ter voorbereiding (1 exemplaar per 2 personen);
 • landeninformatie Thailand & Laos. Informatie over geld, paspoort, visum etc. (1 exemplaar per 2 personen);

Uitgaande van prijsniveau 1 augustus 2018.
Bovenstaande prijs is per persoon op basis van 2 samen reizende personen. Wanneer u alleen reist, geldt er een 1-persoonstoeslag.

De bovenstaande prijs is exclusief:

 • administratiekosten van € 35,- per boeking van 2 personen
 • bijdrage aan het Calamiteitenfonds van € 2,50 per factuur adres.
 • Visumkosten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Optioneel is een GPS-track van € 15,- per fietsroute

Ons concept heeft het grote voordeel dat u eigen baas bent. U behoudt uw vrijheid en regelt zelf gemakkelijk uw overnachtingen onderweg. Hotels en guesthouses worden na iedere dagetappe genoemd. Wij geven aan hoe u er komt, beschrijven ze kort, geven prijsindicaties en de nodige contactgegevens. U bent vrij om zelf te bepalen waar u verblijft en vertrekt wanneer het u uitkomt!
Wilt u ergens een dag of langer blijven? Dan doet u dat. Met alle gegevens in het Fietsrouteboekje is plannen eenvoudig.

Mooie reis?

Wij zouden het heel leuk vinden als u deze reis met uw kennissen wilt delen.