Door de Tijgerkloof

U fietst door China (Yunnan). U begint in Kunming. Vandaar gaat u met de bus naar Dali. U begint en eindigt de fietsroute in Dali. Totale fietsafstand is ca. 950 km, 14 etappes.

 

U fietst door wonderschone valleien, bezoekt toeristische maar mooie steden, fietst naar de Tibetanen op het plateau van Zhongdian en door de wereldberoemde Tijgerkloof.
Een zeer indrukwekkende fietsroute met prachtige vergezichten: dat is de fietsroute in Yunnan.
U fietst op hoogte, tussen de 1300 m en 3800 m. Het stijgen gaat zeer geleidelijk, zodat uw lichaam went aan de hoogteverschillen.

De fietstocht begint in Kunming, de stad van de eeuwige lente op 1900 m hoogte. De stad waar het klimaat altijd mild is. Het is een grote en drukke stad, met veel nieuwbouw, maar er is genoeg te zien. U kunt enkele interessante dagtochtjes maken, met of zonder fiets. U kunt naar een interessante tempel en naar het veel bezochte Stone Forest.

U gaat met de bus 300 km naar Dali, een oud en toeristisch stadje. Hier begint de fietstocht verrassend met een boottocht over het meer. U fietst vervolgens de eerste van drie valleien in.
U daalt van 1900 m naar 1300 m. Op de vierde fietsdag rijdt u via een mooie vallei, een indrukwekkende kloof en een lange klim naar Lijiang, een druk en oud stadje binnen. de stad staat bekend om zijn unieke Naxi-cultuur. De Naxi stammen af van Tibetaanse nomaden. Dit is een plek om enkele dagen te blijven en leuke dagtochtjes te maken. Vervolgens fietst u naar Qiaotou, voor velen, maar gelukkig niet voor u, de uitvalsbasis naar de Tijgerkloof. Op dit punt is de Tijgerkloof erg toeristisch.
U kunt hier een dagtochtje maken de kloof in en de drukte ondergaan, maar een week later gaat u vanaf de andere kant de hele kloof door. Daar ziet u geen toeristen.

Vanuit Qiaotou klimt u naar de hoogvlakte van Zhongdian (door de overheid herdoopt in Shangri-La). Hier wonen Tibetanen. U ziet de boerderijen en landerijen op de vlakte. Zeer fotogeniek. Zhongdian is ook een stad om een paar dagen te blijven en een uitstapje naar een zeer interessant Tibetaans klooster te maken.

Vervolgens komen enkele (ook letterlijke) hoogtepunten van de reis. Een tocht over drie passen, langs de besneeuwde bergtoppen. Een verblijf in Baishuitai, met beroemde kalkrotsen en het geïsoleerde Haba aan de voet van de Snow Mountain. Prachtplekken om het dagelijks leven op de hoogvlakten mee te maken.
Daarna daalt u 23 km naar de Tijgerkloof en fietst u door de kloof. Rondom u rotsen en onder u de kolkende rivier de Yangtze. Halverwege is accommodatie. Geniet vanaf het terras van het verbluffende uitzicht.

Hierna fietst u via Qiaotou terug naar Dali. U ziet het dagelijks leven van China in enkele steden waar geen toeristen komen. In een dagtocht kunt u nog enkele fraaie tempels bezoeken.
In Dali neemt u weer de bus naar Kunming, vanwaar u terugvliegt.

Kortom: een aanrader!

Extra fietsinformatie:

Totale lengte van de fietstocht: 944 km, uit te breiden met diverse uitstapjes van: 196 km
Langste etappe: 110 km (te onderbreken bij km 69.0)
Gemiddelde etappe (dagafstand): 67 km
Aantal etappes: 14
Geadviseerde reisduur: 4 weken

Er zijn drie routes waar u veel klimt: 20 tot 30 km, hellingen van gemiddeld 4%.
U fietst op hoogte tussen de 1300 en 3800 m, het stijgen gaat geleidelijk.
Veel langere etappes zijn op één of meer plaatsen te onderbreken.
Het inkorten van de tocht door een stuk per bus te reizen, is heel eenvoudig. Op deze route zijn de wegen goed. Het (vracht)verkeer op deze route neemt helaas toe door de wegwerkzaamheden rondom de Tijgerkloof.
U kunt op deze tochten desgewenst gemakkelijk vervoer voor u en de fiets regelen.

Belangrijk om te weten:
Deze route is te combineren met: ‘De Kleurrijke Route’ of met ‘De Ontdekking’.

Cijferlijst:
Natuur: 9
Cultuur: 9
Avontuur: 8
Accommodatie: 8

Hoogtepunten:

 • Dali, historisch centrum van de Bai-minderheid
 • Lijiang, uitgeroepen tot werelderfgoed, met de Jade Dragon Snow Mountains op de achtergrond
 • Baisha, centrum van de Naxi minderheid met paleis waar fresco’s te bewonderen zijn
 • de Tijgersprongkloof, een van de diepste ter wereld
 • Zhongdian, met het Tibetaanse klooster vlakbij
 • Shibaoshan, met prachtige Boeddhistische grotkunst
  De zwaarte van deze reis: De fietsroutes van AWOL zijn uiteenlopend in zwaarte. De zwaarte wordt bepaald door een mix van de afstand, de kwaliteit van de wegen, de intensiteit van het verkeer, de hoogteverschillen en het aantal hellingen. De zwaarte van de fietstocht wordt weergegeven met symbooltjes.

licht vrijwel vlak gebied of ‘vals plat’
licht tot midden heuvelachtig gebied, korte hellingen
midden heuvelachtig gebied, hellingen en soms een klim
midden tot zwaar bergachtig gebied, langere en steilere hellingen van gemiddeld 4%
zwaar bergachtig gebied, lange en steile hellingen van gemiddeld 8%
Het droge seizoen is van oktober t/m mei, waarvan de maanden december t/m februari minder geschikt zijn om te fietsen i.v.m. het koude klimaat. Het regenseizoen begint officieel in juni en duurt t/m eind september, ook dan kunt u er prima fietsen. U heeft wel meer kans op regen: vaak een tropische bui aan het eind van de dag. Een aantal dagen neerslag achter elkaar kan ook voorkomen. De rijstvelden zijn dan uitbundig groen. Zie www.weeronline.nl en www.vwkweb.nl  

Voor China heeft u een visum nodig. Het visum dat u aanvraagt, geldt voor een maximum verblijf in China van 30 dagen aaneengesloten. Meer informatie over het visum ontvangt u bij uw eerste reisdocumenten.  

Prijs: vanaf € 1379,- p.p.

Inbegrepen is:

 • Advies en service AWOL voor, tijdens en na de reis;
 • het Fietsrouteboekje, een zeer complete routebeschrijving;
 • het document Chinese Karakters, behorende bij deze reis (1 exemplaar per 2 personen);
 • de vlucht uit en thuis, Economy Class, inclusief gratis vervoer van uw fiets binnen de toegestane bagagevrijdom. Alle belastingen en heffingen zijn inbegrepen;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het vliegveld Kunming naar uw hotel;
 • twee overnachtingen bij aankomst inclusief ontbijt in Kunming;
 • één overnachting voor vertrek inclusief ontbijt in hetzelfde hotel als bij aankomst in Kunming;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het hotel naar het vliegveld van Kunming;
 • het boekje ‘Met de fiets op reis’ ter voorbereiding van de fietsreis (1 exemplaar per 2 personen);
 • landen informatie China. Informatie over geld, paspoort, visum etc. (1 exemplaar per 2 personen).

Uitgaande van prijsniveau 1 augustus 2018.
Bovenstaande prijs is per persoon op basis van 2 samen reizende personen. Wanneer u alleen reist, geldt er een 1-persoonstoeslag.

De bovenstaande prijs is exclusief:

 • Administratiekosten van € 35,- per boeking van 2 personen
 • Bijdrage aan het Calamiteitenfonds van € 2,50 per factuur adres.
 • Visumkosten 
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Optioneel is een GPS-track van € 15,- per fietsroute.

Ons concept heeft het grote voordeel dat u eigen baas bent. U behoudt uw vrijheid en regelt zelf gemakkelijk uw overnachtingen onderweg. Hotels en guesthouses worden na iedere dagetappe genoemd. Wij geven aan hoe u er komt, beschrijven ze kort, geven prijsindicaties en de nodige contactgegevens. U bent vrij om zelf te bepalen waar u verblijft en vertrekt wanneer het u uitkomt! Wilt u ergens een dag of langer blijven? Dan doet u dat. Met alle gegevens in het Fietsrouteboekje is plannen eenvoudig.          

Mooie reis?

Wij zouden het heel leuk vinden als u deze reis met uw kennissen wilt delen.