De Ontmoeting – vernieuwd in 2017

U fietst door China, u begint en eindigt in Canton (Guangzhou). Totale fietsafstand is ca. 1150 km, 18 etappes.

 

Wij hebben in Zuid-China een route ontwikkeld door een zeer interessant gebied. Toeristen komt u niet of nauwelijks tegen. U ontmoet de vriendelijke bewoners van Zuid-China.
De fietsroute begint en eindigt in Canton (Guangzhou) een bruisende en typisch Chinese miljoenenstad.
De eerste dagen verblijft u in een mooi hotel op Shamian Island, wat wij voor u geboekt hebben.
In Canton kunt u diverse bezienswaardigheden bezoeken. Bijvoorbeeld de Qingping Market, een typisch Chinese markt met een groot aanbod aan kleurige kruiden en specerijen, een aantal mooie historische musea in een tempelsetting en de bijzondere parken.

De eerste drie etappes van uw fietsreis lopen door stedelijk gebied met druk verkeer. De steden waar u dagelijks eindigt zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Na de derde etappe bereikt u geleidelijk aan het platteland. U fietst langs dorpjes met de traditionele lemen huizen en dorpjes met nieuwe huizen, maar nog wel in de traditionele stijl. Niet ver van de weg afgelegen, liggen dorpjes van bergstamvolkeren, die druk in de weer zijn op de akkers met hun waterbuffels.
Ga ook eens zo’n zijweggetje in.

U komt in de provincie Guanxi, waar de natuur prachtig is. Hier bevindt u zich in de
Blauwe Bergen‘, het adembenemende landschap van karstgebergte. U fietst door dalen met stille rivieren, akkers en rijstvelden en heel veel fruitteelt. Het landschap van karstgebergte is op z’n mooist in Yangshuo en omgeving. In Yangshuo, hier pas ziet u de eerste toeristen, kunt u een tochtje maken over de Li-rivier, op een bamboe-boot, dwars door het karstgebergte. Nog mooier is het om dit in het daar vlakbij gelegen Xingping te doen. In Yangshuo kunt u diverse excursies boeken en ook prachtige tochtjes fietsen door het schilderachtige platteland.

De etappe van Yangshuo naar Guilin is ontzettend mooi en avontuurlijk, maar wel behoorlijk pittig. U fietst dwars door het karstgebergte over een onverharde weg. U komt hier veel imkers tegen en verder alleen maar bergen, bossen en enkele meren. Daarna voert de route u naar Longsheng, een omgeving met enorme rijstterrassen en waar de Yao- en Miaostammen elkaar ontmoeten in hun kleurige klederdracht.
Vanuit Guilin fietst u langs een iets westelijker gelegen weg weer terug naar Yangshuo, met onderweg nog de mogelijkheid tot een uitstapje, die u weer dwars door het karstgebergte leidt. Vervolgens fietst u vanuit Yangshuo, via rustige en landelijke wegen -met uitzicht op het karstgebergte met hun bizarre vormen- door tot aan Mengshan. Vanuit Mengshan fietst u in twee eventueel te onderbreken etappes, door naar Wuzhou, waarvandaan u per bus terugkeert naar Canton (zo’n 450 km).

Wilt u China en haar vriendelijke bewoners ontmoeten, die overigens allemaal zeer geïnteresseerd zijn in u en uw fiets, dan mag u deze route niet missen. Reken zo nu en dan op hilarische communicatieproblemen, want er wordt niet of nauwelijks Engels gesproken in China.

 

 

 

Extra fietsinformatie:
Lengte van de fietstocht: 1149 km
Langste etappe: 93 km (halverwege is accommodatie)
Gemiddelde etappe: 64 km
Aantal fietsetappes: 18
Geadviseerde reisduur: 3,5 à 4 weken
Ons Fietsrouteboekje met als aanvulling het document Chinese karakters, met daarin plaatsnamen, hotels en dergelijke, wijst u zoals gewoonlijk de weg.

Cijferlijst:
Natuur: 8
Cultuur: 8
Avontuur: 8
Accommodatie: 7

Hoogtepunten:

 • Guangzhou (Canton), een boeiende stad. Shamian Island, waar u verblijft en de geurrijke Qingping markt; als het even kan een Chinese openluchtopera en de prachtige parken
 • Foshan met Liangs Garden en de Ancestral tempel
 • Zhaoqing, een grote stad met een prachtig meer, waar u heerlijk kunt fietsen
 • alle kleine, eenvoudige boerendorpjes waar u langs komt en soms overnacht
 • Yangshuo, gelegen midden in het prachtige karstgebergte, een fantastisch gebied
 • Xingping voor een tocht over de Li-River met bijv. een bamboeboot
 • Guilin: u kunt hier o.a. een uitstapje maken naar Longsheng, met zijn wereldberoemde rijstterrassen en een bezoek brengen aan de Yao- en Miaostammen
De zwaarte van deze reis:  De fietsroutes van AWOL zijn uiteenlopend in zwaarte. De zwaarte wordt bepaald door een mix van de afstand, de kwaliteit van de wegen, de intensiteit van het verkeer, de hoogteverschillen en het aantal hellingen. De zwaarte van de fietstocht wordt weergegeven met symbooltjes.

licht vrijwel vlak gebied of ‘vals plat’
licht tot midden heuvelachtig gebied, korte hellingen
midden heuvelachtig gebied, hellingen en soms een klim
midden tot zwaar bergachtig gebied, langere en steilere hellingen van gemiddeld 4%
zwaar bergachtig gebied, lange en steile hellingen van gemiddeld 8%

Het droge seizoen is van oktober t/m maart. De maanden december t/m februari zijn het koelst (milde winterperiode, geen tropische temperaturen,
ca. 15 graden overdag).
Het regenseizoen begint officieel in april en duurt t/m eind september, ook dan kunt u er prima fietsen. U heeft wel meer kans op regen: vaak een tropische bui aan het eind van de dag. Een aantal dagen neerslag achter elkaar kan ook voorkomen. De rijstvelden zijn dan uitbundig groen. Zie www.weeronline.nl en www.vwkweb.nl  

Voor China heeft u een visum nodig. Het visum dat u aanvraagt, geldt voor een maximum verblijf in China van 30 dagen aaneengesloten. Meer informatie over het visum ontvangt u na boeking bij uw eerste reisdocumenten.  

Prijs: vanaf € 1313,- p.p.

Inbegrepen is:

 • Advies en service AWOL voor, tijdens en na de reis;
 • het Fietsrouteboekje, een zeer complete routebeschrijving;
 • het document Chinese karakters behorende bij de reis (1 exemplaar per 2 personen);
 • de vlucht uit en thuis, Economy Class, inclusief gratis vervoer van uw fiets binnen de toegestane bagagevrijdom. Alle belastingen en heffingen zijn inbegrepen;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het vliegveld Canton naar uw accommodatie;
 • twee overnachtingen bij aankomst inclusief ontbijt in Canton;
 • één overnachting voor vertrek inclusief ontbijt in hetzelfde hotel als bij aankomst in Canton;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het hotel naar het vliegveld van Canton;
 • assistentie van de agent gedurende uw reis indien nodig (per e-mail & telefonisch bereikbaar);
 • het boekje ‘Met de fiets op reis’ ter voorbereiding van de fietsreis (1 exemplaar per 2 personen);
 • landeninformatie China. Informatie over geld, paspoort, visum etc. (1 exemplaar per 2 personen).

Uitgaande van prijsniveau 1 augustus 2018.
Bovenstaande prijs is per persoon op basis van 2 samen reizende personen. Wanneer u alleen reist, geldt er een 1-persoonstoeslag.

De bovenstaande prijs is exclusief:

 • administratiekosten van € 35,- per boeking van 2 personen
 • bijdrage aan het Calamiteitenfonds van € 2,50 per factuur adres.
 • Visumkosten China
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Optioneel is een GPS-track van € 15,- per fietsroute

Ons concept heeft het grote voordeel dat u eigen baas bent. U behoudt uw vrijheid en regelt zelf gemakkelijk uw overnachtingen onderweg. Hotels en guesthouses worden na iedere dagetappe genoemd. Wij geven aan hoe u er komt, beschrijven ze kort, geven prijsindicaties en de nodige contactgegevens. U bent vrij om zelf te bepalen waar u verblijft en vertrekt wanneer het u uitkomt! Wilt u ergens een dag of langer blijven? Dan doet u dat. Met alle gegevens in het Fietsrouteboekje is plannen eenvoudig. Belangrijk om te weten: Er is van half tot eind april de Chinese Export Beurs in Canton (Guangzhou). Begin oktober is er een vakantieperiode in verband met China National Holiday.De transfer- en hotelprijzen in Canton kunnen gedurende deze periode een stuk hoger liggen.        

Mooie reis?

Wij zouden het heel leuk vinden als u deze reis met uw kennissen wilt delen.