Bali, Lombok, Sumbawa

U fietst door Indonesië, u begint en eindigt in Seminyak. De totale fietsafstand is ca. 435 km (Bali), 780 km (Bali & Lombok) of 1160 km (Bali, Lombok en Sulawesi), aantal etappes 12 – 21 – 27.

 

Bali is een paradijs en daarmee zeggen we niets te veel. Slechts zelden zult u een plek op de wereld tegenkomen die prachtige natuur combineert met indrukwekkende cultuur. Bali is toeristisch, maar al fietsend laat u het massatoerisme snel achter u.
De prachtige rijstvelden in terrasbouw, de unieke hindoeïstische cultuur met al zijn authentieke tempels en ceremonies, de fantastische zandstranden, de mogelijkheden om excursies en wandelingen te maken, zorgen ervoor dat u in deze vakantie niets te kort komt. Bali is Indonesië op zijn best!
Deze fietsroute is heuvelachtig, met pittige klimmetjes, maar daar staat tegenover dat de gemiddelde etappe slechts 34 km is.
Voeg daarbij de uitstekende accommodatie, vaak met zwembad en eigen bungalow, alsook het heerlijke eten en u zult begrijpen dat een fietsvakantie op Bali veel meer is dan fietsen alleen. Dit overzichtelijke en boeiende eiland is uitermate geschikt voor een eerste kennismaking met Indonesië.

Het Fietsrouteboekje is gecombineerd met Lombok, zodat u ter plekke nog kunt kiezen of u ook naar het fascinerende en fraaie Lombok gaat. Op Lombok zult u wat betreft mooie stranden en prachtige vergezichten niets te kort komen. Lombok heeft vele idyllische Gili’s (atollen) voor zijn kusten waar prachtig koraal en kleurrijke vissen te bewonderen zijn. U kunt op meerdere plekken tijdens de reis een boottocht maken om te gaan duiken en snorkelen. Ook kunt u ervoor kiezen een excursie te maken naar de vulkaan (Gunung Rinjani) of een bezoek te brengen aan traditionele Sasak dorpjes. Net als Bali kent ook Lombok pittige klimmetjes, maar daar staat veel fraais tegenover.

Voor wie meer wilt zien en fietsen dan alleen Bali en Lombok is het ook interessant om op Sumbawa te gaan fietsen. Op Sumbawa is er maar één weg, maar zult u zich zeker niet vervelen. U fietst langs schilderachtige, traditionele paalwoningen en vele vissersdorpen. Ook zult u genieten van het fraaie uitzicht op de tientallen zoutpannen die u onderweg tegenkomt. Vanuit Sape kunt u de ferry nemen naar Flores om van daaruit een excursie te maken naar de Komodo eilanden. Aan het eind kunt u terug fietsen of met een minivan terug naar de ferry voor de oversteek naar Lombok. Lombok en Sumbawa zijn islamitisch, er is weinig toerisme, terwijl cultuur en natuur bijzonder interessant en fraai zijn.

Deze fietstocht is geschikt voor mensen die oog hebben voor natuur en cultuur, willen genieten van zon, zee, lekker eten en relaxen en die niet bang zijn voor pittige klimmetjes. Tijdens het fietsen zult u zo nu en dan een zweetdruppeltje laten, maar wat is er fijner dan ’s middags aankomen bij uw accommodatie, voldaan en vol van indrukken.

U begint en eindigt uw fietstocht in Seminyak, waar wij voor u een mooie accommodatie gereserveerd hebben, met zwembad midden in een tropische tuin. Ideaal om even uit te rusten van de lange vlucht en om u voor te bereiden op het avontuur dat komen gaat.

Ik heb ontzettend genoten en Bali was prachtig. De etappes waren goed te doen en de beschrijvingen duidelijk. Al met al een reis die ik niet meer ga vergeten! Marleen

Extra fietsinformatie:
Totale lengte van de fietstocht Bali: 435 km
Langste etappe: 60 km
Gemiddelde etappe: 34 km
Aantal fietsetappes: 12
Geadviseerde reisduur Bali: 3 weken

Totale lengte van de fietstocht op Bali & Lombok: 779 km
Langste etappe: 60 km
Gemiddelde etappe: 38 km
Aantal fietsetappes: 21
Geadviseerde reisduur Bali & Lombok: 4 weken

Totale lengte van de fietstocht op Bali, Lombok & Sumbawa: 1157 km
Langste etappe (op Sumbawa): 97 km
Gemiddelde etappe (op Sumbawa): 63 km
Aantal fietsetappes: 27
Geadviseerde reisduur Bali, Lombok & Sumbawa: 5 weken

Het zijn over het algemeen (licht) heuvelachtige etappes. Voor alle drie de eilanden geldt dat bij sommige hellingen korte stukken behoorlijk stijl kunnen zijn, waarbij u wellicht even moet lopen. Op Bali is sprake van één zware klim, waarbij u eventueel vervoer kunt regelen. Het wegdek is over het algemeen goed.

Belangrijk om te weten: De fietsetappes op Bali en Lombok zijn zo kort dat u gemakkelijk etappes kunt combineren.
Ook is het mogelijk om vanaf Lombok terug te vliegen. U laat dan een deel van Bali liggen.

Fietshuur is eventueel mogelijk. Informeer hiernaar!

Cijferlijst:
Natuur: 9
Cultuur: 8
Avontuur: 8
Accommodatie: 8

Hoogtepunten:

 • Tanah Lot, een prachtig tempelcomplex in zee
 • Ubud, het centrum van het culturele leven op Bali
 • een bezoek aan het Taman Soakasada waterpalace. Het was tot 1945 het buitenverblijf van de laatste koning van Karangasam
 • Amed en Tulamben: prachtige stranden. U kunt er zwemmen, snorkelen en duiken naar het wrak van de USS Liberty
 • Lovina: maak er een dolfijnexcursie in de vroege ochtend
 • Pemuteran: een oase van rust. Duiken, zwemmen, snorkelen
 • de Hindoeistische cultuur op Bali, de prachtige rijstvelden en het overheerlijke eten
 • de stranden van Senggigi en het gezellige Kuta (Lombok)
 • een bezoek aan een traditioneel Sasak dorp
 • de verschillende Gili-eilanden om te zwemmen, te duiken en te snorkelen
 • vanuit Senaru of Tetebatu een trekking maken naar de berg Rinjani
 • de imposante landschappen, vergezichten, vissersdorpen en zoutpannen op Sumbawa
De zwaarte van deze reis: De fietsroutes van AWOL zijn uiteenlopend in zwaarte. De zwaarte wordt bepaald door een mix van de afstand, de kwaliteit van de wegen, de intensiteit van het verkeer, de hoogteverschillen en het aantal hellingen. De zwaarte van de fietstocht wordt weergegeven met symbooltjes.

 

licht vrijwel vlak gebied of ‘vals plat’
licht tot midden heuvelachtig gebied, korte hellingen
midden heuvelachtig gebied, hellingen en soms een klim
midden tot zwaar bergachtig gebied, langere en steilere hellingen van gemiddeld 4%
zwaar bergachtig gebied, lange en steile hellingen van gemiddeld 8%
Op Bali, Lombok en Sumbawa is het gehele jaar door goed te fietsen. Meer kans op regen van november t/m maart. Zie ook www.weeronline.nl en www.vwkweb.nl
Voor Indonesië ontvangt u een ‘visa on arrival’ voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Blijft u langer dan 30 dagen in Indonesië, dan moet u in Nederland een visum regelen, u mag dan maximaal 60 dagen in Indonesië verblijven.

Prijs: vanaf € 1225,- p.p.

Inbegrepen is:

 • Advies en service AWOL voor, tijdens en na de reis;
 • Het Fietsrouteboekje, een zeer complete routebeschrijving;
 • de vlucht uit en thuis, Economy Class, inclusief gratis vervoer van uw fiets binnen de toegestane bagagevrijdom. Alle belastingen en heffingen zijn inbegrepen;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het vliegveld op Bali naar uw accommodatie in Seminyak;
 • twee overnachtingen bij aankomst inclusief ontbijt in Seminyak;
 • één overnachting voor vertrek inclusief ontbijt in hetzelfde hotel als bij aankomst in Seminyak;
 • transfer inclusief ingepakte fiets van het hotel naar het vliegveld op Bali;
 • het boekje ‘Met de fiets op reis’ ter voorbereiding van de fietsreis (1 exemplaar per 2 personen);
 • landeninformatie Indonesië Bali, Lombok en Sumbawa. Informatie over geld, paspoort, visum etc. (1 exemplaar per 2 personen).

Uitgaande van prijsniveau 1 augustus 2018.
Bovenstaande prijs is per persoon op basis van 2 samen reizende personen. Wanneer u alleen reist, geldt er een 1-persoonstoeslag.

De bovenstaande prijs is exclusief:
• administratiekosten van € 35,- per boeking van 2 personen
• bijdrage aan het Calamiteitenfonds van € 2,50 per factuur adres.
• Visumkosten
• Reis- en annuleringsverzekering
• Optioneel is een GPS-track van € 15,- per fietsroute

Ons concept heeft het grote voordeel dat u eigen baas bent. U behoudt uw vrijheid en regelt zelf gemakkelijk uw overnachtingen onderweg. Hotels en guesthouses worden na iedere dagetappe genoemd. Wij geven aan hoe u er komt, beschrijven ze kort, geven prijsindicaties en de nodige contactgegevens. U bent vrij om zelf te bepalen waar u verblijft en vertrekt wanneer het u uitkomt! Wilt u ergens een dag of langer blijven? Dan doet u dat. Met alle gegevens in het Fietsrouteboekje is plannen eenvoudig.  

Mooie reis?

Wij zouden het heel leuk vinden als u deze reis met uw kennissen wilt delen.