Meest gestelde vragen

Hoe is het om te fietsen in Azië?

Er is geen betere manier om kennis te maken met een land, de natuur en de lokale bevolking en hun gewoonten. U beleeft véél meer op de fiets en beleeft alles véél intenser.

Moet ik een getrainde fietser zijn?

Nee. Wij hebben korte en lange routes, heuvelachtige en vlakke. Routes voor beginners en routes voor gevorderde fietsers.

Ik heb nog nooit een fietsreis in Azië gemaakt. Hoe weet ik wat de beste fietsroute voor me is en hoe krijg ik antwoord op al mijn vragen?

Door contact met ons op te nemen of door een afspraak te maken om langs te komen voor een adviesgesprek bij ons op kantoor. Wij zullen u eerlijk en objectief voorlichten.
U kunt beter teveel vragen dan te weinig. Asian Way Of Life weet de weg. Ook voor u! Als wij denken dat het niets voor u is dan zullen we dat ook zeggen.

Wat voor soort fiets moet ik hebben?

In ieder geval een fiets met een aantal versnellingen, bij een derailleurfiets heeft de voorkeur minimaal 21 versnellingen (afhankelijk van de zwaarte van de fietsroute), maar een Rohloff of Pinion voldoen uiteraard ook.

Hoe zit het met verpakkingsmateriaal voor de fiets?

Als u begint en eindigt in dezelfde plaats kunt u uw verpakkingsmateriaal laten bewaren in het hotel bij aankomst. Wanneer u terugvliegt vanuit een andere plaats, worden er diverse oplossingen gebruikt: u kunt bijvoorbeeld uw verpakkingsmateriaal laten nasturen via het plaatselijke postkantoor bij aankomst; uw verpakkingsmateriaal zelf meenemen; nieuw verpakkingsmateriaal regelen aan het einde van de fietsroute. In ons Fietsrouteboekje geven wij hiervoor tips, adviezen en eventuele adressen waar u geschikt verpakkingsmateriaal kunt kopen.

Hoeveel bagage moet ik meenemen?

U heeft niet veel nodig. Twee achtertassen zijn voldoende. Een stuurtas is erg handig voor uw papieren en camera. Daarnaast kunt u het Fietsrouteboekje bovenop de stuurtas in een plastic bescherming plaatsen, zo kunt u fietsen en tegelijkertijd de routebeschrijving volgen.

Welke reservemateriaal moet ik voor de fiets meenemen?

Op vrijwel alle bestemmingen vindt u fietsenmakers. Wij raden u aan het volgende zelf mee te nemen:

  • een (vouw)buitenband. Raakt een buitenband onherstelbaar beschadigd, dan gebruikt u de reservebanden en laat u zo snel mogelijk een nieuwe band plaatsen. De eigen (vouw)band is daarna weer reserve;
  • twee binnenbanden en plakspullen. Controleer thuis de binnenbanden op ventielmaat;
  • vijf of meer spaken;
  • een rem- en versnellingskabel;
  • een powerlink om een gebroken ketting te repareren: een powerlink bestaat uit twee halve schakels, die gemonteerd een sterke schakel vormen.

Verder vindt u in het boekje ‘Met de fiets op reis’ o.a. paklijsten. Dit boekje ontvangt u bij uw eerste reisdocumenten.

Moet ik een tent meenemen?

Nee, absoluut niet. Op fietsbare dagafstanden vindt u hotels, guesthouses of bungalows. Deze worden in ons Fietsrouteboekje genoemd.
Tent, slaapzak en kookspullen kunt u thuis laten.

Moet ik een slaapzak meenemen?

Nee. Vraag als het te koud is om extra dekens. Wel is het handig een lakenzak en een kussensloop mee te nemen.

Moet ik warme kleding meenemen?

Een warme trui of een warm vest is voldoende voor de landen in Zuidoost Azië.
Het kan ’s avonds fris worden.

Kan ik alles eten?

In principe wel. Veel eten is vers bereid en koelkasten worden steeds algemener. U kunt eventueel één of enkele dagen diarree/buikklachten krijgen. Dit is normaal. Eet en drink met mate en slik eventueel ORS om weer op kracht te komen.

Kan ik internetten met een telefoon, tablet of notebook?

Steeds meer. Veel hotels, guesthouses en restaurants hebben WiFi. De ontwikkelingen gaan snel.

Moet ik een klamboe meenemen?

Nee, maar als u het prettig vindt doe het dan. Het weegt weinig. Als er geen airco op de kamer is, dan hangt er meestal een klamboe boven het bed. ’s Morgens wordt er na het schoonmaken gespoten. U ruikt hier ’s middags niets meer van, maar eventueel ongedierte is dood.

Kan ik water uit de kraan drinken?

Nee, drink gebotteld water. Het is goedkoop en overal verkrijgbaar. Als het onderweg moeilijk te krijgen is, zetten we dit in het Fietsrouteboekje. U kunt dan extra water meenemen.

Wat moet ik voor geld meenemen?

Dat ligt eraan waar u naartoe gaat. In de meeste landen kunt u tegenwoordig pinnen. Voor verschillende landen moet u US Dollars meenemen. Voor u vertrekt informeren wij u hierover zowel in de landeninformatie als in het Fietsrouteboekje. In de meeste Zuid-Aziatische landen bent u gemiddeld per dag zo’n € 25,- kwijt aan eten, drinken en slapen.

Is het handig een GPS mee te nemen?

Altijd, maar niet nodig. U fietst op basis van de kilometerstanden en de visuele aanwijzingen in het Fietsrouteboekje. Ter aanvulling op het Fietsrouteboekje kunt u bij ons de GPS track van de route bijbestellen.

Moet er een kilometerteller op de fiets zitten?

Ja, u fietst een route met behulp van een kilometerteller. Reist u alleen, neem dan een reserve km-teller mee.

Kan ik ook met mijn kinderen een fietsreis maken in Azië?

Ja, een aantal van onze routes zijn geschikt om te fietsen met kinderen. Te denken valt aan: Indonesië Bali (evt. Lombok), Thailand en Maleisië.
Fietsen met kinderen in het buitenland wordt steeds meer gedaan. De ervaringen van onze reizigers die met hun kinderen onze routes hebben gefietst zijn positief. Op onze website vindt u enkele ervaringen over het fietsen met kinderen beschreven.

Welke vaccinaties zijn verplicht?

Er is niets verplicht, maar wij adviseren u extra aandacht te besteden aan het gezondheidsaspect van een fietsvakantie in Azië. Neem altijd vooraf contact op met de GGD.

Moet ik verzekerd zijn?

Dit is zeker aan te raden, zowel een reis- als een annuleringsverzekering. Er kan zomaar iets gebeuren waardoor u de reis moet uitstellen of zelfs moet annuleren. Meerkosten door het verzetten van de reis of de verschuldigde reissom bij annulering kunt u claimen bij uw annuleringsverzekeraar mits uw reden van wijziging of annulering dekkend is. Neem altijd vooraf contact op met uw annuleringsverzekeraar voor advies. Een annuleringsverzekering vergoedt deze kosten als u aan de voorwaarden voldoet.
In geval van ziekte, diefstal, verlies en schade kunt u met een reisverzekering rekenen op hulpverlening. Wanneer u onverhoopt moeten terugkeren naar Nederland, verzorgt de alarmcentrale in samenwerking met AWOL de repatriëring. Ook kunt u de fiets bij sommige verzekeraars extra verzekeren binnen de reisverzekering.

Is het noodzakelijk vóór vertrek uit Nederland in te checken via Internet bij de luchtvaartmaatschappij?

Nee, maar het kan wel. Wanneer u incheckt via Internet, kunt u, in de meeste gevallen, de toegewezen stoel wijzigen. Na het inchecken print u uw instapkaart. Bij een aparte Internet check-in balie van de luchtvaartmaatschappij op Schiphol overhandigt u de instapkaart. Ook uw fiets checkt u daar in. Voor de terugreis geldt hetzelfde, echter is inchecken via Internet niet altijd mogelijk. Wij hebben de zitplaatsen voor u geselecteerd. Informatie hierover ontvangt u 2 weken vóór vertrek.

Kan ik de fiets een dag of enkele dagen vóór vertrek inleveren bij de luchtvaartmaatschappij?

Nee, dit is niet mogelijk. Uw bagage/fiets inleveren kan alleen op de dag van vertrek. Meestal vanaf zo’n 4 uur vóór vertrek gaat de check-in balie open.
U kunt wel een dag van te voren naar Schiphol, daar uw fiets inpakken en stallen bij het bagagedepot in de kelder tussen vertrekhal 1 en 2. U overnacht in Amsterdam en vermijdt alle stress.

Is het noodzakelijk mijn terugvlucht te reconfirmeren?

Nee, dit is niet nodig. Reconfirmeren is verleden tijd. Het is wel verstandig enkele dagen vóór vertrek contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om te informeren naar eventuele vluchtwijzigingen. Raadpleeg voor de contactgegevens de website van de luchtvaartmaatschappij of informeer bij uw hotel. Bij belangrijke vluchtwijzigingen, ook tijdens uw reis, ontvangt u van ons een e-mail.

Is een reisgids en kaart inbegrepen in de reis?

Nee, wij leveren geen reisgidsen en kaarten. Iedere reiziger heeft zo zijn eigen voorkeur en het zou zonde zijn als u betaalt voor iets dat u niet gaat gebruiken. Wij geven wel advies over de aanbevolen literatuur van toepassing op uw boeking.

Hoe kan ik boeken?

Dat kan eenvoudig telefonisch of per e-mail. Samen met de offerte sturen wij het boekingsformulier als PDF mee zodat u deze zelf in kunt vullen en per post terug kunt sturen. Tevens treft u in de offerte een link waarmee het formulier online ingevuld kan worden. Na ontvangst van het boekingsformulier kunnen wij uw boeking verder verwerken en uw eerste reisdocumenten toezenden.

Wanneer vindt de (aan)betaling plaats?
Nadat u bij ons geboekt heeft ontvangt u van ons de factuur. Op dat moment kunt u de (aan)betaling voldoen.
Mijn reisgenoot en ik zitten op stoelnummer E en G, zitten wij dan wel naast elkaar?

Ja, wanneer u samen reist, zit u naast elkaar. Er bestaat namelijk geen F rij. Hetzelfde geldt voor stoelen H, J en K, er bestaat geen I rij.

Kan ik mijn Fietsrouteboekje al ontvangen na (aan)betaling?

Ja, dat kan. In principe ontvangt u de Fietsrouteboekjes 1 maand voor vertrek, omdat wij tussentijdse wijzigingen/aanvullingen nog kunnen verwerken in het Fietsrouteboekje en u zo met de meest recente informatie op reis gaat. Mocht u alvast één van de twee exemplaren willen ontvangen na (aan)betaling, geef dit dan aan ons door. Wij zullen u dan een huidig exemplaar van de fietsroute toezenden. Let wel: het laatste Fietsrouteboekje dat u 1 maand vóór vertrek ontvangt, is de meest recente versie.

Organiseren jullie ook groepsreizen?

Nee, helaas kunnen wij u hierbij niet van dienst zijn. Wel kunt u uw eigen groepje samenstellen en bij ons informeren naar de mogelijkheden.
Wij organiseren Individuele Fietsreizen.