Thailand – De Smaragden Driehoek

JAN EN JOKE

  • Facebook
  • Twitter
Om een beetje in te fietsen gingen we in Ubon Ratchathani op zoek naar Wat Ban Na Muang, een tempel die een stuk buiten de stad ligt. En als je dan de weg naar deze tempel gaat vragen aan een monnik die in de laadbak van een pick-up zit met een ‘gouden beeld’ naast zich, kan je verwachten dat er meer gaat komen. De weg naar de tempel wist hij, maar hij wilde wel een donatie voor zijn tempel hebben. Als tegenprestatie werden wij en de fietsen gezegend met een grote ‘wijwaterkwast’. Ons kon dus niets meer overkomen!

De route ging eerst naar de Mekong en daarna verder langs de Cambodjaanse grens naar de Smaragden Driehoek. Helaas konden wij daar niet heen, omdat de weg vanwege het grensconflict tussen Thailand en Cambodja was afgesloten. Waar we wel heen konden was de Huai Luang waterval met een prachtig strandje ervoor. We waren er op een zondag en waren de enige westerlingen temidden van een heleboel Thai die met hun kleren aan in het water lagen.

Aangezien Surin niet zo ver uit de buurt was, beslot

  • Facebook
  • Twitter
en we om daar naar toe te gaan om de Surin Elephant Roundup mee te maken. Er kwamen zo’n 250 olifanten naar de stad. De 1e dag liepen ze in een grote optocht door de straten naar een plein waar het olifantenmonument staat. Daar waren de avond tevoren kraampjes neergezet met bananen, ananas, komkommer, suikerriet enz. Toen de olifanten daar waren aangekomen, renden ze op het lekkers af en plunderden de stalletjes. Prachtig om te zien. De 2e dag was er een show in het olifantenstadion, ook absoluut de moeite waard. Verder liepen allebei de dagen ook olifanten door de stad en kon je ze voeren.

Na dit olifantenspektakel pakten we de route weer op. Vanuit een mooi bungalowcomplex hebben we een dagtocht gemaakt naar twee Khmer tempels Prasat Muangtom en Phanom Rung. Een fikse klim om bij de laatste te komen, maar het was het waard. De volgende dag hebben we een dagje rust genomen, lekker gelezen op het terras van de bungalow en heerlijk gezwommen in het zwembad.

Verder naar Aranyaprathet. Bij de grensovergang naar Cambodja is een enorme gedeeltelijk overdekte markt met wel 3000 winkeltjes/stalletjes. Het is een populair uitstapje voor de Thai. Ze komen met bussen vol en vertrekken met een enorme hoeveelheid volle plastic tassen. Het merendeel is kleding, maar ook elektronica, speelgoed, horloges, zonnebrillen enz.

  • Facebook
  • Twitter
De aanvoer komt uit Cambodja en wordt met hoog opgestapelde vrachtwagens en handkarren de grens overgebracht en aan de Thaise kant afgeleverd bij de winkeltjes. De markt is zo groot dat er golfkarretjes worden verhuurd om er doorheen te rijden. Het is een enorme chaos met al die mensen en voertuigen. Na deze drukte zijn we terug gefietst naar ons hotel en hebben genoten van het zwembad.

Hierna fietsten we door het karstgebergte. Onderweg hebben we een grot bezocht. Erg leuk om te doen. We liepen met een zwemvest over onze kleren door het water. In een autoband zat een bak met een accu voor de lamp en in een andere band een bakje waar het fototoestel in kon. Zo konden we de druipsteen formaties bekijken. Na een uurtje waren we weer terug, heerlijk opgefrist door het water en onze kleren waren lekker schoon geweekt.

Naar Chantanaburi moesten we eerst over een drukke weg, dat was niet zo fijn. Gelukkig was het laatste stuk weer zoals het hoorde. Kleine weggetjes me

  • Facebook
  • Twitter
t af en toe slecht asfalt, maar heerlijk landelijk door fruitboomgaarden. Chantanaburi is een leuke stad met Franse invloeden, een grote kathedraal, veel tempels en een relaxte sfeer. Dit nodigde uit om een dag te blijven.

Via rustige weggetjes langs garnalenkwekerijen kwamen we bij zee. Langs de kustweg lag zelfs een fietspad. Eerst nog even naar de apen in Laem Sing Forest Park en toen naar het een rustig badplaatsje dat voornamelijk door Thai wordt bezocht. Omdat de koning op een maandag jarig was, werd er een lang weekend gevierd. Hele families zaten aan het strand te picknicken en lagen met hun kleren aan in autobanden in zee te dobberen.

Nog een paar leuke fietsdagen, een overtocht met een pontje en alweer een goed hotel met zwembad aan een meer. Helaas ging het laatste stuk van de route naar Lad Krabang, een voorstadje van Bangkok, gedeeltelijk over drukke wegen, wel met een goede zijstrook. Soms zaten er ook weer leuke wegen bij.

Wij vonden het een leuke afwisselende route door een absoluut niet toeristische streek.