Noord-Thailand en Laos

WIES EN TED

We hebben een hele goede reis gehad. Het was allemaal weer goed geregeld,

  • Facebook
  • Twitter
we werden keurig afgehaald. Vrijdag zijn we gestart, we rijden voorlopig een route die we al eerder gedaan hebben, toch heeft het wel iets om te zien wat je jezelf allemaal herinnert. Ook leuk als je ergens gaat lunchen en ze zeggen ´I remember you´.
Er is weer feest ter ere van de regengodin. Vanavond gaan we naar de parade kijken en een kraton in het water zetten. Een schijf van de bananenboom bekleden met bananenbladeren en dan ook van die bladeren origami vouwen en erop steken later bloemen erop. Zo krijg je een prachtige taart, kaarsje erop en wierook en dat in het donker in de rivier zetten.

We hebben nu 4 dagen gefietst, we hebben heel wat heuvels moeten nemen. Maar de tocht is weer mooi, al hebben we deze tocht al voor een deel gedaan, is het toch weer genieten het is nu ook een ander jaargetijde dan toen. We zien erg veel rijstvelden, teakbomen, veel heel veel bloemen, zelfs kwekerijen met chrysanten.
Vandaag weer langs plantages met mandarijnen, voor 40 eurocent 1 kilo gekocht. We hebben veel langs drukke wegen gereden, maar vandaag begon de tocht door dorpjes. Daar heerst alleen maar rust. Vandaag lekker gefietst geen geklim, dan leg je makkelijk je km af. De laatste 30 km door kleine dorpjes gereden, dat is eigenlijk het leukste. We zien allerlei vruchten langs de kant van de weg, ook dat is allemaal te koop. De nachten zijn fris en s’ morgen moeten we nog even een trui aan, maar we staan dan ook tussen 6 en 7 uur op. Om 10 uur is het zeker 25 graden en later 30.
Vanmorgen zijn we naar een tempel complex geweest die ze 4 jaar geleden aan het bouwen waren, ze zijn er nog mee bezig maar verschrikkelijk mooi. Vanmiddag zijn we met een boot met 6 personen en 2 fietsen (de onze) over de rivier gevaren, daar hebben we 4 uur over gedaan en 1 keer gestopt bij een heet waterbron 56 graden.

  • Facebook
  • Twitter
Later moesten we overstappen bij een olifantendorp. Weer beleven we van alles, ook heel intens omdat je langzaam reist. Donderdag zijn we weer gaan fietsen en dat werd een prachtige tocht, heuvelachtig en door een gebied waar de economie goed is, dus allemaal stenen huizen. Overal is waar te koop zoals ik al schreef, zo ook streekgebonden producten, b.v. aardbeien, maar ook vruchtensappen en wijn. We hebben weer mooie tochten achter de rug, soms gewoon vlak maar ook flink klimmen. Gisteren en vandaag dan ook af moeten stappen. Zijn we boven zeggen we bij een prachtig uitzicht, zo hier doen we het voor!

Even terug naar onze ervaringen. We verblijven in prachtige resorts, allemaal met mooie tuinen en soms een zwembad en alleen die 2 Hollanders liggen erin, voor de Thai is het veel te koud. We slapen soms voor 7 euro heel eenvoudig, maar ook wel voor 16, maar dan kun je ook dat prachtige zwembad met z’n 2en bevolken. Soms is het ’t bedrag waard en soms is die van 7 euro nog beter dan die van 16 euro.
De fietsroute is heel afwisselend qua natuur, dorpjes en bevolking. De bevolking heeft respect voor ons fietsers, want de Thai zie je niet fietsen. We hebben bij een hotel flesjes water mee gekregen van de eigenaar en gisteren zaten we ergens te lunchen en gaf die mevrouw een tros bananen mee. De markten zijn een feest om door heen te lopen, je ziet er van alles, etenswaar die wij niet thuis kunnen brengen, zoals gefrituurde wormen en nog veel meer. Maar ook kleding en snoep, kraam na kraam, ze verkopen bijna allemaal het zelfde.
Bij de Birmaanse grens zie je heel veel jade, zilver en goud. Verder heel veel Thaise producten soms handwerk, maar ook veel van de bergvolkeren. Gisteren waren we in de Gouden Driehoek, een 3 landenpunt aan de Mekong, Laos, Thailand en Birma. Daar alleen maar toeristen attracties. Wij met een heerlijke cappuccino lekker zitten kijken naar wat er allemaal gebeurde. Koffie/cappuccino steeds op meer plaatsen te krijgen, vaak krijg je nog een kopje Jasmijnthee toe, dat is beter voor de gezondheid en dat voor soms 0,50 of 1 euro. We hebben de tocht er nu op zitten die we 4 jaar terug ook gereden hebben, het was toch anders door het jaargetijde, toen augustus nu december.
Dinsdag gaan we naar Laos, dat gaat ons weer nieuwe dingen brengen, eerst 2 dagen op een boot zitten. Morgen eerst even relaxen op ons leuke balkonnetje en wandelen door het dorp om te kijken hoe we dinsdag naar Laos gaan. Iedereen is in de ban voor de verjaardag van de Koning op 5 december. Oh ja, nog even vermelden dat we ‘s morgens de fleecetrui aan moeten, maar de Thai loopt met fleecemutsen of oorwarmers, handschoenen en dikke jassen. We eten lekker veel vis en zoveel mogelijk Thais, maar nu wordt dat Laotiaans.

We zitten in Laos, wat een ervaring. Eerst de douane, jezelf uit laten schrijven want we verlaten Thailand, dan met een bootje de rivier over en we zijn in Laos. Weer allerlei formaliteiten, visa, douane geld wisselen. Formaliteiten gedaan, bootkaartje kopen even controle of onze visa goed is en dan op weg naar de boot. Naar de kade van de boot gefietst, ineens moet je na 14 dagen links fietsen, rechts gaan fietsen. De boot blijkt pas om half 11 te vertrekken en uiteindelijk wordt het kwart over 12. Tijd is rekbaar hier. Het is gewoon een vrachtboot met allemaal houten bankjes, zitplaatsen afgestemd op kleine mensen. De route was prachtig, de Mekong slingert door het land. Prachtige bergen, kleine bergdorpjes, veel activiteit aan het water. Geweldige ervaring, dat was de eerste dag 5 uur varen en aankomen na 6 uur, alles donker want dat valt hier zomaar in.
Komen we bij een Bergdorp, allerlei mensen komen hun diensten aanbieden. Nou, dat was geen overdaad want een berg opklimmen in het zand met bagage valt niet mee, binnen een tel stond er iemand naast me met mijn fiets. Hij bleef mijn fiets vasthouden tot we hem betaald hadden. We hadden op de boot al contact met een Nederlands stel, die zou een kamer voor ons vast houden, want wij zijn niet zo vlot door de fietsen. Nou, dat was maar goed ook alleen het was wel heel erg basic. Maar we hadden erop gerekend en lakenzakken en slopen meegenomen. Het eten was er voortreffelijk. Je moet je ook voorstellen er komt rond de 80 man van de boot en die willen allemaal slapen. De volgende ochtend moet je weer die zandberg af want van een kade is niet te spreken. Dan zit je weer op zo’n hout bankje maar dan moet je 9 uur, we hebben een uur aan de kant gelegen omdat de motor stuk was. Alleen deze tocht gaf iets bijzonders niet alleen het landschap wat zo geweldig mooi is maar ook de ontmoetingen. We zijn zeker 6 keer gestopt om de lokale bevolking op te halen of eraf te laten. Dat zijn ervaringen die zo uniek zijn, dat beleef je en komt niet meer terug. Verder moet je gewoon genieten al was het fysiek erg zwaar door het oncomfortabel zitten, dus af en toe maar staan en wat bewegen. We hebben wel wat zitten lezen, maar je wil ook genieten van alle bedrijvigheid aan de kant van het water. De dorpen die je ziet, de waterbuffels en koeien, de bergen en rotsen.

Om 6 uur waren we in Luang Prabang een stad in Laos die heel veel te bieden heeft. Vandaag lekker in de stad rond gekuierd, tempel bezocht, de markt en vooral de straatjes waar van alles gebeurd. Langs de weg lagen allemaal rijstkoeken te drogen. Heerlijk koffie gedronken en brood gegeten bij een bakkerij. Het is hier zo anders dan in Thailand.

De volgende dag weer een heerlijke rustdag, wel even rondgefietst, een heerlijke massage gehad bij het rode kruis, weer heel anders dan in Thailand. Daar hebben we een originele Thaise massage ondergaan en voetzoolreflectie, heel weldadig en dat voor maar 3 a 4 euro. Vandaag dus een Laotiaanse massage, alle spieren goed doorkneden. We hebben een prachtige tempel op een berg bezocht waar je aan alle kanten een prachtig uitzicht hebt. De stroom was nog een aantal uren uitgevallen dat schijnt hier ook te horen. Zaterdagmorgen om 6 uur zijn we eerst nog de stad in geweest om de jonge monniken met hun bedelnap te zien lopen met zonsopgang. Daarna hebben we de bus genomen, fietsen en tassen op het dak en op weg om de eerste 80 km te overbruggen. De bergen waren zo hoog dat fietsen voor ons onmogelijk is. Fietstassen op de fiets het was tenslotte pas half 11 en wij fietsend op weg. Eerst door allemaal dorpjes waar veel bergvolkeren wonen. Veel kinderen zeiden saweedie (dag), maar ook al waren ze nog zo klein, sommige konden een engels woord money. Maar nu 3 dagen verder hebben we een zeer zware maar prachtige tocht gefietst, heel veel klimmen en dalen. Er liggen heel wat zweetdruppels onderweg. De eerste dag was het heftigst, klimmen van 6 km, de tweede dag kwamen er iets meer vlakke stukken en de 3e dag een paar korte klimmen en verder vlak. Er zit zo’n 170 km op. De 3 dagen fietsen was zo oneindig mooi, wat een bergen, natuur en bevolking. Zo verschillend een bergstam of de gewone dorpsbevolking. Als je dan boven op zo’n klim staat uit te puffen zeg je hier doen we het nou voor, die oorspronkelijkheid van zo’n land. Want zo’n stad als waar we de eerste 2 dagen waren is gewoon een toeristenoord. Af en toe moet je je gedachten helemaal loslaten over onze normen en waarden want we moesten weer basic overnachten. Deze mensen leven zo anders. Gelukkig hebben we afgelopen jaren wel wat geleerd, dus weer lekker eigen sloop en lakenzak en handdoek.
Op 1 dag kwamen we zelfs 6 fietsers tegen, leuk hoor. Hier fietst ook iedereen in de vlakke delen, de kinderen gaan op de fiets naar school. Op een ochtend kwamen we allemaal schoolkinderen tegen, ze probeerde in het engels gedag te zeggen een jongeman zei heel trots ‘tomorrow’ inplaats van good morning. Er is maar 1 weg maar gelukkig is er niet zoveel verkeer, de bus, toeristenbusjes en vrachtwagens, maar omdat er veel zigzaggen in de weg zitten toeteren ze continue, dat is wel een voordeel. Bij de bergvolkeren waren veel waterpompen neergezet door Unicef en het rode kruis.

Vandaag zijn we om 7 uur al gaan fietsen vanwege de warmte, dan rijden we ‘s morgens wel even in de mist, maar dan hebben we een stuk afgelegd voor de hitte inslaat. Wij hebben een prachtig stekkie gevonden buiten al de drukte, schoon en luxe, dat kost ons wel 15 euro. We hadden ook aan de overkant van de rivier in een tentje kunnen slapen op een bamboe platform, wassen in de rivier dan waren we misschien klaar voor 2 euro. Hier lopen de koeien, kippen, varkens en geiten gewoon los over de weg. Dit land heeft veel van Franse invloeden. Overal zijn honden, maar ons valt op dat in Laos de honden helemaal niet reageren, in Thailand wel. We ‘drinken’ het land weer helemaal op tot in detail, al onze zintuigen genieten! Vandaag zijn we op de fiets weggeweest op weg naar grotten en een waterval zwempoel, de weg was zo slecht dat we dachten, als we de banden stuk rijden is het einde fietstocht. Verder hebben we lekker in de schaduw gezeten vanmiddag want het was zo heet. Dan wacht je tot de afkoeling er weer is, langs de rivier zittende is er veel te zien. Na schooltijd is het erg druk in de rivier allemaal spelende kinderen. Er loopt een weg van Luang Prabang naar Vientiane zo’n 400km waar alle toeristen langskomen maar met busjes, zo ook wij maar dan op de fiets. Over die 400km heb je 3 grote plaatsen, op al die plaatsen kom je weer dezelfde toeristen tegen. Zo’n plaats staat bekend om zijn rugzaktoerisme en iedereen strijkt er neer. Voor de jeugdige toerist zijn er heel veel mogelijkheden en vermaak. Grotten bezoeken, het stikt ervan, in de rivier drijven met een autoband enz. Wij voelen ons heerlijk op de fiets, al was het soms wel erg pittig, klimmetjes van 10 of 12%, dan heb je geen praatjes meer want sommige zijn kort en heftig. Maar het mooie is op deze manier van reizen ben je echt verbonden met het land, want al die toeristen waar wij ook onder horen kom je alleen in de stad tegen, het leuke is dat de fietsers elkaar weer aanspreken. Hier in de stad is heel veel te bezoeken, koloniale gebouwen, veel tempels, heerlijk langs de Mekong wandelen en kijken naar de overkant. Voor ons blijft fietsen toch wel de manier van vervoer.

Eergister nog een ommetje gefietst langs een stuwmeer, daar heerlijk genoten van een ontbijt met een prachtig uitzicht. Daarna een korte route opgepakt en luxe overnacht met een zwembad voor de deur. De laatste 30 km waren wat saai, alleen maar rijstvelden en door de stad. Wat ons opviel was hoe verder we op de tocht raakte, hoe vriendelijker de mensen werden, de kinderen net zo, gewend aan toerisme. Alle vrouwen dragen hier sarongs pas in de steden zien we meisjes in broeken. Veel kinderen zie je in de dorpen met een baby of kleuter sjouwen. Alle vrouwen lopen met parasols in de hitte van de dag, ze fietsen er zelfs mee. We zitten een aantal km van de vriendschapsbrug af, de grens tussen Thailand en Laos, daar krijgen we weer allerlei formaliteiten zoals uitchecken, visa voor Thailand enz. Maar we blijven hier nog 2 of 3 dagen genieten. We eten hier frans stokbrood, heerlijk na al het rijst. Dat is weer het voordeel van de Franse invloed. Door in een aantal kleine plaatsjes te moeten overnachten, moesten we af en toe wel even onze gedachten opzij zetten, dan merk je hoe wij verwend zijn met altijd stromend water. Als je de mensen hier de was onder de dorpskraan ziet doen heb je niets te willen alleen maar te aanvaarden. Wij vonden de bevolking ook wat behouden. Overal langs de weg hebben we veel nijverheid gezien, vaak dorps- of streekgebonden. Na een paar dagen rond kuieren in de hoofdstad van Laos, Vientiane op zoek naar culturele hoogtepunten. Er zijn hele imposante gebouwen, door de Franse invloed ook een Arc de Triomph. Lekker kuieren langs de Mekong, te bedenken dat we aan de Mekong begonnen zijn,tussen de hoge bergen door, is het hier nu vlak. Geen berg in de wijde omtrek, die hebben we achter ons gelaten. We hebben een fietstocht gemaakt de stad uit en door de rijstvelden weer terug, allemaal irrigatie kanaaltjes, daar was zowel de oogst die binnen gehaald werd als de jonge aanplant voor een nieuw seizoen. Wat wordt daar hard gewerkt in die rijstvelden, de mensen staan in het water te werken.

Toen de Vriendschapsbrug, weer allerlei formaliteiten, want je gaat het ene land uit en het andere in. Wij mochten er fietsend over, terwijl de andere mensen allemaal met bussen moesten oversteken. Eigenlijk is de brug niet geschikt voor fietsers. Gelukkig was het erg rustig. Het is wel een beleving hoor en direct na de Laotiaanse douane weer aan de linkerkant te moeten fietsen. Gisteren in Nong Khai aangekomen waar we 2 jaar eerder waren, een guesthouse gevonden maar daar was weinig plek, dus besloten we maar 1 nacht te blijven en op zoek te gaan naar een andere plek voor nog 2 of 3 nachten. We hebben nu een heerlijk plekje midden in de stad, in alle rust. Deze stad is erg gezellig er is een verschrikkelijk leuk marktje, alleen al om te kijken wat er allemaal te koop aangeboden wordt. Vanmorgen weer lekker op de fiets gestapt. Een beeldenpark bezocht wat gemaakt is door een Laotiaanse kunstenaar die verschillende stromingen wil uitbeelden. Eigenlijk hebben we nog maar 53 km af te leggen en de route zit erop, dus we zijn nu de dagen wat aan het vol maken met tripjes in de omgeving. Dat is weer een andere manier van genieten, zo ook natuurlijk als je ergens in een stad rond loopt.

In Nong Khai nog een dagje globetrotten vonden we na 1 dag rust maar niks, het fietsen zou ontwennen. Dus zijn we heel enthousiast langs de Mekong gaan fietsen, een heerlijke voldane dag. Veel langs tabak plantages en een aaneenschakeling van dorpen. Erg heet in de middag en de kinderen hadden sportdag en speelde in de volle zon. Vrijdag zijn we weer verder gereden en hebben onze fietstocht afgesloten. Daarvoor moesten we langs de grote weg, al denk je een snelweg 4 baans levensgevaarlijk, maar eigenlijk was het heel veilig, door de fiets en brommerstrook langs de weg. Licht heuvelachtig rechte weg, maar er is altijd veel te zien. Vanmorgen een bezoek aan een Nationaal Historisch park, hebben daar een paar uur rond gewandeld en genoten midden in de natuur. Vanmiddag heerlijk in het zwembad gelegen en de fietsroute overdacht.

  • Facebook
  • Twitter

Thailand en Laos kan je niet vergelijken want de infrastructuur in Thailand is veel groter. Veel dingen vinden wij in Thailand ook vanzelfsprekend, omdat je hier al voor de 3e keer bent. Die horen gewoon bij Thailand. Zoals ik nu b.v. niet over de vele tempels heb geschreven omdat ik dat 2 reizen eerder al heb gedaan. Ik heb door de andere reizen ook geprobeerd weer andere dingen aan te geven. Maar goed de fietstocht zit erop en we hebben geen brokken gemaakt en geen lekke banden, daar ben je altijd weer dankbaar voor.
Nog even een mooi eindwoordje over de fietsreis:
Een aaneenschakeling van momenten met indrukken, belevingen en ontmoetingen.
Dat maakt een reis uniek en waardevol, dit was onze fietsreis.