Nieuw Zeeland – een fietstocht over het Zuidereiland

MARTIN EN JANINE

  • Facebook
  • Twitter
We landen in Christchurch voor een fietstocht van twee maanden over het Zuidereiland.
Christchurch blijkt een leuke stad. Door en door Engels. Grijze gebouwen en een prachtige rozentuin. Dat de bewoners geen Engels spreken, maar iets dat er vaag op lijkt, nemen we op de koop toe. Het went snel en na twee maanden verstaan we ze al aardig.

De eerste fietsdagen over het platteland van Canterbury verlopen voorspoedig. Een flinke bui, maar dat kun je hier iedere dag verwachten. De eerste avond eten we aan een prachtige rivierkloof.

Na 4 dagen zijn we aan Lake Tekapo en zien we de sneeuw betopte bergen achter het meer.
Lake Pukake geeft ons uitzicht op Mount Cook. We zullen hem nog vaak zien, maar dan vanuit de Westkust. De noord/wester is te hard om naar de voet van de berg te fietsen.

We hebben getwijfeld, maar besluiten over de Lindiss pass naar Cromwell te fietsen. Een goede beslissing. We zijn er voor we er erg in hebben.
We fietsen een stukje over de Otago Railway Track, maar kiezen vervolgens ons eigen pad naar de Lonely Graves. Twee meer dan honderd jaar oude graven. De een vond de ander dood en heeft hem een graf bezorgd. Later is hij er zelf naast gelegd. Mooi verhaal!

  • Facebook
  • Twitter

Een hoogtepunt van de reis zijn de Catlins in het zuid/oosten. We zien er zeeleeuwen. Als we over het strand wandelen, duikt er een zeeleeuw uit zee op. Hij schudt zich uit en rolt zich door het rulle zand. Na 10 meter lopen moet hij even uitrusten. Aan de duinrand gaat hij slapen.

Via Invercargill fietsen we naar Manapouri en Te Anau. Af en toe veel wind tegen. Hoogtepunten van de reis, want we boeken trips naar Doubtfull Sound en Milford Sound. We reizen met bussen en boten door een betoverend mooi landschap. We zien zeehonden en dolfijnen. We varen door watervallen en bemoste hellingen. De overhangende rotsen rijzen honderden meters boven ons uit.

Queenstown, onze volgende pleisterplaats, is het toeristische centrum van het Zuidereiland. Alles kan er. Wildwatervaren, parachutespringen, bungyjumpen en nog heel veel meer. Wij gaan braaf met de kabelbaan de berg op en genieten van het uitzicht over de stad en het Wakatipu meer. De volgende dag maken we een fietstocht langs het meer. Pittig. Er moet tot 17% geklommen worden. We genieten van de uitzichten over de opnameplaatsen van de Lord of the Rings. We zijn in `Middle Earth’.

  • Facebook
  • Twitter
We gaan richting Westkust. De Haast Pas is erg mooi. We zien weer de besneeuwde Alpen.
In Fox Glacier en Franz Josef Glacier lopen we naar de voet van de gletsjer. Ze zijn lang, smal en hoog. Met onzichtbaar geweld persen ze zich een weg door de kloven. Vanaf het Matheson meer hebben we uitzicht op Mount Cook en Tasman. De spiegeling van de bergen in het meer is fraai, maar net niet perfect. Net een klein beetje wind. Deze bergen zullen we tot Punakaiki, op 150 km afstand, zien.

In Hokitika, nog steeds aan de Westkust, kunnen we een strandwandeling maken. Zwemmen is er niet bij. Te woelig.

In Greymouth zoeken we uit hoe je met de trein of bus naar Christchurch kunt. De treinreis wordt al om bejubeld als zeer mooi. Wij fietsen echter verder naar het noorden.

In Punakaiki gaan we bij vloed kijken naar de Pancake Rocks en de Blowholes. De rotsen zijn door weer en wind zo uitgesleten dat het net stapels pannenkoeken lijken. De zee heeft gaten gevormd, waar het water bij vloed van onder wordt doorgeperst en er van boven als een fontijn uit spuit. Maar dan moet het hard waaien. En dat doet het niet. Het enige nadeel van mooi weer. Toch zeer indrukwekkend.

Westport is onze laatste stad aan de Westkust. We gaan door de Bullerkloof naar het noorden. Vier dagen later zijn we a

  • Facebook
  • Twitter
an de Tasman Baai. Er heerst hier een mild klimaat. Er zijn veel wijngaarden. We zien ook kiwi’s aan boomtakken hangen. Nog te vroeg om te oogsten. We eten kiwi’s uit Italië. In Havelock en Picton maken we korte fietstochtjes langs de baaien. Ze gaan tientallen kilometers landinwaarts. Soms wanen we ons aan de Rivièra.

We fietsen zuidwaarts langs de Oostkust. We hebben geluk: wind mee. Links van ons de zee, rechts de bergen en de door het gras bruinkleurende heuvels. We zien de zeeleeuwen op de rotsen. Eerst enkele, maar al snel honderden. Kolonies met jongen die in de poelen tussen de rotsen spelen. Genieten.

In Kaikoura vinden we een kamer aan zee. We wandelen langs het schiereiland. Eerst over het strand. Halverwege gaan we het klif op en genieten we het uitzicht.Op het strand veel slapende zeeleeuwen. Als je te dicht bij komt geven ze toch een brul. Verder veel vogels die hun voedsel vinden in de kristalheldere ebpoelen.

De volgende dag gaan we op een boot walvissen spotten.

In een paar dagen fietsen we terug naar Christchurch. We winkelen en pakken voor de terugreis.

Nieuw Zeeland is de lange reis waard. Er is veel te zien. De flora en fauna aan zee is vaak spectaculair. De fjorden zijn overweldigend mooi. Helaas zijn er vrijwel geen fietspaden. Je fietst tussen de auto’s. Gelukkig zijn er daar op veel wegen maar weinig van. Het noorden en het oosten is drukker. Doorgaande wegen hebben vaak een strook naast de rijbaan, waarop je kunt fietsen.

  • Facebook
  • Twitter

Nieuw Zeeland is zeer toeristisch. Er is dus veel accommodatie. Je kunt vaak kiezen uit kamperen, een backpacker, een motel en een hotel. Als je kampeert of een backpacker of motel neemt kun je zelf koken. Je geeft per dag 25 tot 60 euro uit, afhankelijk van de accommodatie die je kiest en of je uit eten gaat of zelf kookt. De kwaliteit van de accommodatie is altijd goed. tot zeer goed. Meestal is er een supermarkt in een dorp of stad. Soms alleen een winkel. In enkele gevallen met een zeer beperkt aanbod: brood, melk, blikken, frisdrank. Geen groente, fruit en vlees. Er is vrijwel altijd een kroeg met maaltijden of een restaurant.

In de Nieuw Zeelandse zomer moet het weer meezitten. Wij hadden 2 weken matig tot slecht weer, gevolgd door 5 weken goed tot zeer goed weer. Matig tot slecht weer betekent buien of een hele dag regen en een flinke wind bij een temperatuur overdag van 10 tot 18 graden. Goed tot zeer goed weer betekent droog weer, wisselend bewolkt, weinig tot matige wind en 20 tot 30 graden. Het wordt zelden warmer dan 30 graden. Reken op tenminste enkele dagen waarop door regen niet gefietst kan worden. Heb je meer vertraging, dan kan de bus of de trein een oplossing bieden.