Myanmar

MICHIEL EN ANNA

Na een prima reis met Singapore Airlines komen we op 19 juli aan in het View ons

 • Facebook
 • Twitter
hotel, gelegen aan de Ayarwaddy rivier waar volop bedrijvigheid is. Nog diezelfde middag maken we onze fietsen rijklaar.
De volgende ochtend maken we een boottocht naar Mingun. Het is heerlijk op het water
maar als je bij aankomst door de stoffige straatjes loopt voel je pas hoe warm het is. Zeker boven de 30 graden. In Mingun  staat een ruïne van wat ooit de grootste pagode had moeten worden. Het uitzicht is prachtig. In de middag fietsen we Mandalay in en bezoeken o. a. Mandalay Hill. Een korte, maar pittige klim en beslist de moeite waard.

Na een goed ontbijt beginnen we aan onze 1e fietsdag, slechts 27 km naar Sagaing. We zijn al om 8 uur bij de U-Bein Bridge en het is nog heerlijk rustig. Om 10:00 uur zien we hoe zo’n duizend monniken hun lunch krijgen. Prachtig om te zien en ineens zijn er ook een heleboel toeristen.
Meteen bij aankomst in het hotel fietsen we door naar Sagaing Hill voor een prachtig uitzicht, overal om je heen zie je goudkleurige pagodes. Op de terugweg bezoeken we het nonnenklooster.

De volgende dag: het weer  is bewolkt, maar evengoed heel erg warm en benauwd.  In het dorpje  Ondaw nemen we een kijkje bij een familie in ‘strooien’ hutjes. Hele

 • Facebook
 • Twitter
vriendelijke mensen laten ons zien hoe ze wonen. Oma wordt uit haar stoel getrokken, omdat ze ook op de foto moet.  Ze genieten van onze aandacht. Ondertussen wordt het steeds heter en het landschap droger en meer verlaten. Gelukkig zijn er regelmatig stalletjes om een sappige watermeloen te eten.  Op 75 km ineens een lekke band, de eerste in al die jaren. Terwijl we onze reserveband erop leggen komt een man vragen of hij ons kan helpen. We hebben nog net genoeg energie om het uitstapje naar de Thanboddhay Paya te
maken. Beslist de moeite waard, een prachtig groot tempelcomplex uit 1940 met ca.
500.000 Boeddhabeelden van groot naar klein.
We besluiten vandaag de Hpo Win Daung Caves te bezoeken. Bij de jetty steken we over naar Nyaungbingyi en vandaaruit per jeep naar de caves. Het is niet aan te raden om dit per fiets te doen. Er zijn in totaal zo’n 500 grotten met boeddhabeelden daterend vanaf de 14e eeuw. Een studente kon prachtige anekdotes vertellen. Helaas wordt er nogal wat vernield door een grote kolonie apen die verkoeling zoeken in de grotten. Er worden zakjes met eten voor de apen verkocht en voor je het weet grijpen ze het uit je handen.

 • Facebook
 • Twitter
De volgende dag  weer op tijd vertrokken. Mooie route met niet al te veel verkeer. Je fietst een tijd langs het spoor. We stoppen bij een heel klein stationnetje op 45 km, het is net uit ‘once upon a time in the west’! Er blijkt nog iemand te slapen in een aangrenzend hokje, er komt hier maar 1 trein per dag langs! Onderweg bezoeken we een schooltje en komen door veel leuke dorpjes. We kopen thanaka en smeren dat overal op onder grote hilariteit van de dorpsbewoners. Ook de wierookmakerijtjes zijn leuk om te zien. In de middag lijken alle mannen te stoppen met werken en zitten massaal in de cafeetjes bier te drinken  en naar soap’s te kijken. Behoorlijk uitgeput door de warmte komen we aan in Pakokku bij het guesthouse, inderdaad geen aanrader.

Op weg naar Bagan
De markt is erg leuk en daar beginnen we mee. Al vanaf Nyaung U zie je vele prachtige pagodes en stuppa’s. Om 11:30 uur nemen we onze intrek in het mooie Bagan Thande Hotel Riverside. We nemen eerst een duik in het heerlijke zwembad en lunchen in Old Bagan. We genieten enorm van het sprookjesachtige Bagan.
Ondanks de bewolking toch een aardige zonsondergang en schitterend uitzicht vanaf een tempel. Het vegetarische restaurant ‘Moon’ is echt een aanrader.

Heerlijk ontbijt en al in de vroege ochtend erop uit, het is wel heel erg warm in Bagan. We fietsen door het mulle zand van tempel naar tempel en helaas weer een lekke band. Er zijn enorme stekelplanten, niet voor niets dat er zoveel reparatiestalletjes zijn. Om 17:00 uur laten we ons oppikken door een paardenkoets om opnieuw een zonsondergang te bewonderen. Het is vrij helder weer en we zijn niet de enige op de tempel…Meer dan 2 uur blijven we hiervan genieten. Echt een enorm hoogtepunt van deze reis!
We maken eerst het rondje af rondom Bagan en bezoeken nog de uitkijktoren. Beetje raar geval, maar wel mooi uitzicht.

 • Facebook
 • Twitter
De route begint heet, droog en verlaten. Onderweg stoppen we bij ‘pinda-molens’ en laten ons uitleggen hoe palmsuiker wordt gemaakt. Voor het eerst af en toe lichte motregen. Eigenlijk best lekker….
Rond de lunch komen we aan bij onze accommodatie, met mooie cactustuin. We twijfelen nog over Popa Mountain Resort en besluiten met onze bagage door te fietsen richting Mt Popa. Dat is nog even een pittige klim! De ligging van de tempel is prachtig en interessant, de vele apen erop wat minder…. We gaan toch terug naar de eerste accommodatie en zijn wederom de enige gasten. We worden ’s avonds door 4 mensen bediend, die toekijken hoe wij eten.

Op weg naar Meiktila
Prachtige route, eerst nog heel groen, later wat droger. In het chicken village worden we
bestormd door vrouwen met schalen vol met gebraden kippen op het hoofd. Het is eerder komisch dan dat het er smakelijk uitziet, wij laten het bij een heerlijke noedelsoep en fruit.
Het hotel blijkt een vervallen gebeuren te zijn, het stikt er van de muggen die ‘ochtends met duizenden dood voor onze kamerdeur liggen. Heerlijke butterfish gegeten, ze hadden de graten er netjes voor ons uitgeplozen (hoe????). Aan een tafeltje waren dames bezig om bergen knoflook te pellen.
De volgende dag staat ons weer een prachtige route te wachten.
De route is kort, maar wel heel mooi met prachtige Toddy bomen.
We nemen onze intrek in een guesthouse. Wat een vriendelijke familie, heel
gastvrij! Het is maar een klein stadje, waarschijnlijk zijn wij de enige toeristen. De volgende dag willen we per trein naar Kalaw, dus informeren we alvast naar de mogelijkheden.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

 

 

 

 

 

 

4:00 uur op en de eigenaresse heeft een ontbijtpakket voor ons gemaakt. De hele familie wuift ons uit. Om 4:30 uur kunnen we ons treinticket voor Kalaw kopen en het is nog een heel gedoe om fietsen met bagage over de treinrails te slepen. Hele families bivakkeren op het spoor en er wordt gekookt voor het gezin en de rest verkocht aan de treinreizigers. De trein stroomt behoorlijk vol en om 5:30 uur begint de rit. De trein dendert, hotst en schommelt er op los terwijl mensen op de grond slapen. Verder wordt er gegeten, veel gepraat (lijkt op schreeuwen) en een moeder laat haar baby uit de rijdende trein plassen. Het is een enorme belevenis, je weet niet wat je allemaal ziet in de trein en langs het spoor. We stoppen geregeld en soms gaan we een stuk achteruit en wordt er handmatig gewisseld van spoor. Na 6 uur komen we er gebroken uit, terwijl het voor de mensen zelf een ontspannen gebeuren is. Kalaw is een leuke plaats in een schitterende omgeving. Het ademt een hele andere sfeer uit. Er zijn veel Nepalese mensen die indertijd geholpen hebben bij de aanleg van de spoorlijnen. Op de markt kopen we voor 10 US$ twee paar katoenen wandelschoenen voor de trekking. Voor het eerst geen airco op de kamer, dat is hier niet nodig.

Trekking Kalaw
Prachtige trekking van 17 km gemaakt via bureautje Green Discovery met gids Sunshine. Ze vertelt veel over de omgeving en gewoontes van de mensen hier. We bezoeken kleine dorpjes en zien hoe de mensen hier wonen en op het land werken. De omgeving en uitzichten zijn prachtig. Via de jungle dalen we weer af naar Kalaw. Het laatste uur begint het goed te regenen en wordt het behoorlijk glibberig. Al met al een belevenis en dagvullend.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

 

 

 

 

Van Kalaw naar Inle lake
Prachtige route, flink heuvelachtig en af en toe lange afdalingen. Wel één van de drukkere trajecten met veel vrachtverkeer.
Om 13:00 uur komen we aan in Nyaungshwe en fietsen langs het meer nog ruim een uur door naar Hotel HuPin, prachtige gelegen met uitzicht op het Inle lake. We krijgen een warm welkom door de manager van dit mooie resort. Het is er nu heel rustig, maar in het hoogseizoen zit het helemaal vol. Vanaf onze veranda zien we de vele bootjes varen. ’s Avonds flinke regen.

Inle Lake
Om 7 uur worden we bij het hotel opgepikt met een longtailboat. Eerst naar de five day market, waar we de eerste toeristen blijken te zijn. Het is een bijzonder kleurrijk gebeuren. Er zijn ook een paar vrouwen uit Mae Hong Son, zgn. longnecks. We zien de éénbenige roeiers, prachtig teakhouten klooster, pagodes en veel huisnijverheid. Een absoluut hoogtepunt! Er vallen een paar korte regenbuien, maar steeds als we iets bezoeken.

 • Facebook
 • Twitter

Via een andere weg laten we Nyaungshwe liggen en komen bij 18. 2 km weer op de route. Het weer is nu beter en het klimmen gaat prima, ook is er veel minder verkeer. Vanaf 52.2 volgen we een mooie kleinere weg door prachtig landbouwgebied. Richting Pindaya worden de luchten dreigender en moeten we 2x schuilen voor een flinke
 • Facebook
 • Twitter
regenbui. Pindaya lijkt in een bergvallei te liggen waar de bewolking niet overheen komt. Het regent hier veel, maar de natuur is prachtig en er staan grote Banyan bomen van meer dan 500 jaar oud. We eten ’s avonds in het mooie Green Tea restaurant en hebben voor het eerst een vest aan. De familie van het Golden Cave Hotel is overvriendelijk, ze leggen bloemetjes op onze kussens. In de ochtend bezoeken we de grotten met de duizenden boeddha’s. Heel indrukwekkend. In de middag wandelen we om het meer en het blijft de hele dag regenen. Ondertussen  doen vrouwen gewoon de was in het meer, niemand lijkt zich te storen aan de regen.
Naar Mandalay

De eerste 76 km zijn werkelijk prachtig, heel veel landbouw onderweg. Het is de oogsttijd van bloemkolen, die met ossenkarren uit het land worden gereden. Er wordt hier hard gewerkt door mannen en vrouwen. Op ongeveer 40 km komen we langs een heuvel met pagodes, heel mooi gelegen en absoluut een bezoek waard. Wat een uitzicht!! We hebben een leuke stop in Myin Twin waar net de markt afgelopen is. We kijken onze ogen uit hoe het er allemaal aan toe gaat. Weer een enorme regenbui, we lunchen dus iets langer. Hierna geregeld klimmen met beloonde mooie uitzichten.
Om 5 uur komen we aan bij het enige hotel. Grappige plek, hier lijkt geen toerist te komen. Als we ’s avonds 1 km terug in een restaurant gaan eten komt de regen met bakken uit de lucht. Ineens komt er een grote auto voorrijden, blijkt de hoteleigenaar te zijn, die zich zorgen maakte en ons was komen zoeken!
De volgende dag is het gelukkig weer droog, we worden uitgezwaaid door de familie. De 1e 10 km rijden we door dichte mist, daarna trekt het langzaam open en genieten  we van schitterende uitzichten. We hebben 86 km te gaan. De weg is wisselend goed tot ronduit slecht, maar er wordt veel aan de weg gewerkt. Tot aan 50 km dalen we langzaam af naar de vallei en we voelen de hitte naderen. Veel bananenplantages en leuke dorpjes. We eten ’s avonds in een echt mannenrestaurant waar de WC papieren servetjes keurig gevouwen worden voor ons  en er grote pullen bier worden geserveerd. Het eten was prima.

 • Facebook
 • Twitter
Voor het eerst zonder ontbijt vertrokken voor de laatste etappe naar Mandalay van 79 km.
Prachtige route met mooie lanen omringt door grote bomen. Wederom veel schoolkinderen en busjes volgeladen met mensen. We brunchen bij Mya Kay Thi met een overheerlijke groentesoep. Via het Koningspad bezoeken we de attracties van Ava en zijn ineens niet meer de enige toeristen. In Amarapura besluiten we de U-Bein Bridge nog eens te zien, nu met honderden bezoekers, het is een heel ander gezicht. We pakken de route weer op langs het meer, de steenhouwerijen en zitten ineens midden in Mandalay. Na veel vragen komen we tegen 5 uur weer bij ons hotel aan de Ayarwaddy rivier. Ze zijn blij ons weer te zien!
Met een beetje heimwee naar het fietsen gaan we toch nog eens Mandalay door. Weer naar Mandalay Hill, nu met veel beter weer, Sandamuni Paya, Royal Mandalay Palace, Kyauktawgyi Paya.
We genieten nog eens van de bedrijvigheid op de rivier en pakken tenslotte de fietsen weer in met behulp van 2 aardige portier jongens.

Het was een onvergetelijke reis met vriendelijke mensen, vrolijke schoolkinderen en veel bezienswaardigheden in een prachtig land.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter