Japan

MARTIN EN JANINE

  • Facebook
  • Twitter
Op zaterdag 13 augustus fietsen we Fukuoka uit voor een tocht van 1000 kilometer over Kyushu, een van de grote eilanden van Japan. We kiezen voor deze tocht rond Kyushu, omdat we daarmee grote stedelijke en industriële centra vermijden, niet afhankelijk zijn van bus en trein en op het uitgangspunt terugkeren. Er is veel te zien op Kyushu en het geeft een goed beeld van Japan. Denken we.

Natuurlijk zoeken en vinden we Dejima. Nu door demping van stukken water in de stad gelegen. Het kunstmatige eiland van een paar honderd meter was eeuwenlang de enige verbinding tussen ‘het buitenland’ (Nederland) en Japan. Er woonden een tiental Nederlanders en er meerden twee of drie Nederlandse schepen per jaar af. Tussen het eiland en de vaste wal was een gracht met een brug. Nederlanders mochten niet de brug over. Geisha’s natuurlijk wel, want Nederlandse vrouwen mochten niet op Dejima verblijven. De huizen zijn prachtig gerestaureerd en de Nederlandse vlag hangt fier in top aan de vlaggenmast. Er is in Nagasaki nog een interessante tuin, waar rond 1900 enkele westerlingen zich vestigden in fraaie villa’s. Al met al een mooie stad.

  • Facebook
  • Twitter

Als we noordwaarts fietsen doemen plots een molen en het stadhuis van Hoorn op. We fietsen langs Holland Village, waar de complete Veermanskade van Hoorn is nagebouwd, inclusief havenhoofd en de Jongens van Bontekoe. We kijken onze ogen uit. Nog gekker wordt het twintig kilometer verder als de Utrechtse Domtoren in de heuvels opduikt. Het is Huis ten Bosch, waar complete grachten zijn nagebouwd. Dit laten we maar rechts liggen.

De laatste fietsdag terug naar Fukuoka. We vallen af en toe stil langs een stormachtige kust. We zijn bedacht op tyfoons en nu passeert er een op 500 kilometer afstand. Op de weerkaart raken we bij lange na de randen niet. Toch is het bewolkt en staat er een stormachtige wind. Ook de volgende dag stormt het. Het zegt wel iets over het natuurgeweld van een tyfoon.

Na ruim drie weken zijn we terug in Fukuoka, een grote, moderne stad. We kijken terug op een bijzondere reis in een zeer eigenzinnig, ingekeerd land.