China Yunnan, Door de Tijgerkloof

BERT EN HENRIETTE

  • Facebook
  • Twitter
Fietsen in China Yunnan is bijzonder, avontuurlijk en uitdagend. Het is de overtreffende trap van alles wat je in Azië kunt fietsen. Een indrukwekkende natuur, oude stadjes en op hoogte fietsen, wat betekende dat we veel tussen de 2000 en 3000 meter fietsten. Het hoogste punt waar je met de fiets komt is bijna 3800 meter.

Vaak klimmen (en dalen) soms met 1700 hoogtemeters op een dag. Wij vonden de klimmen niet overdreven zwaar, wel zijn ze soms behoorlijk lang. Maar met het juiste verzet kom je altijd boven. Dat is voor iedereen weer anders natuurlijk. Het vraagt wel een redelijke tot goede conditie. En er is altijd een alternatief in de vorm van bussen. Wij hebben geen last gehad van de hoogte. Misschien heeft het te maken met de boomgrens, die in Yunnan veel hoger ligt dan in Europa. In Europa ligt die op ongeveer 2500 meter. In Yunnan echter boven de 4000 meter. Je ziet op een hoogte van 3000 meter dan ook van alles groeien zoals rijst, maïs, tabak, bonen, paprika’s etc. Het is niet voor niets dat ze zeggen dat het hier eeuwig lente is. Soms is het druk op de weg waarbij je wordt gepasseerd door alles wat een claxon heeft. Die wordt ook volop gebruikt, het is dan niet duidelijk of het als groet wordt bedoeld of om aan te geven, pas op ik kom eraan en ben groter dan jij. In ieder geval is een goed hulpmiddel een vinger in het oor.

  • Facebook
  • Twitter
De meeste etappes echter, fietsten wij op prachtige stille weggetjes door valleien met rijstterrassen, maïs en tabaksvelden.

We fietsten bijna tot in de wolken met prachtige vergezichten. Wanneer het helder weer is zie je altijd wel ergens de snowmountains. Ofschoon je ook hier de gevolgen van een opwarmende aarde ziet, want de gletsjers bovenop de 5000 meter zijn nog maar heel klein of zelfs al weggesmolten.

We zijn in mooie oude stadjes geweest, die op de wereld erfgoedlijst staan zoals Lijian, Dali en Shaxi. Sommigen erg toeristisch, met veel, soms heel veel Chinese toeristen. Neem je echter de moeite om de smalle straatjes naast de souvenirstraatjes in te lopen dan zie je het leven zoals zich dat al eeuwenlang afspeelt. Met vrouwen in klederdracht en kleurrijke marktjes. Onderweg en in de dorpjes en stadjes hebben wij veel etnische minderheden gezien, zoals Bai, Naxi en Tibetanen in hun prachtige klederdrachten. De klederdracht hangt samen met het gebied waar de mensen wonen.

  • Facebook
  • Twitter
We hebben gelogeerd in de mooiste hotels en de simpelste questhouses. De mooiste hotels betekent om discount vragen, d.w.z. ze vragen b.v. 400 yuan (Euro 50) en het wordt 150 Yuan (Euro 16). Bij eenvoudige guesthouses vragen ze 50 tot 100 Yuan. Dan valt er met goed fatsoen weinig meer af te dingen. Eten was bijna altijd een feest. Je wijst gewoon in de vitrine of de keuken aan wat je hebben wilt en het komt heerlijk klaargemaakt op je bord. Voor overdag kochten wij meestal wat broodjes (veel, want er zitten weinig calorieën in), koeken, cakejes en wat er verder was te krijgen. Hier en daar onderweg in een restaurantje maakten ze Tibetaans brood voor ons. Heerlijk met een omelet erbij. Wij hadden een point-it boekje bij ons en wat teksten die een Chinese kennis voor ons had opgeschreven. Wel zo makkelijk want 99% van de Chinezen spreekt geen woord Engels.

Wij hebben tijdens deze reis de mooiste trajecten gereden uit onze toch niet geringe fietscarrière. Met name de etappes na Zhongdian over de hoge passen naar Baishuitai en door de Tiger Leaping Gorge. In het plaatsje Baishuitai heb je op bijna 3000 meter bijzondere kalkplateaus die we hebben bezocht. Dit natuurfenomeen komt in de wereld verder alleen maar in Turkije voor. Wanneer je ‘s morgens om 8 uur bovenop dit plateau staat zie je de snowmountains van 5000 meter en hoger om je heen. Dit zijn unieke vergezichten waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen.

  • Facebook
  • Twitter

De Tiger Leaping Gorge is met een diepte van 2000 meter de diepste canyon ter wereld. De legende vertelt, dat een tijger twee grote rotsblokken in de rivier gebruikte om naar de overkant te springen. De Yangtze (de gele rivier) perst zich hier over 20 km via een smalle kloof door de ruim 5500 meter hoge Jade Dragon Snow Mountains. Bij hoog water wordt er tot 4500 kub. per seconde door de kloof geperst. Gelukkig gaat de weg heel hoog boven de rivier, die je gedurende de hele tocht door de kloof onder je hoort en ziet bulderen. Begin jaren 80 hebben 4 rafters geprobeerd de gorges te bedwingen. Ze zijn nooit weer gezien. Begin negentig en in 2000 zijner wel succesvolle raft expedities geweest. Uiteindelijk is het een paar teams (zowel Chinese als Amerikaanse) gelukt. Niet zonder het verlies van 10 mensen (Chinezen) die in het kolkende water zijn verdronken. Er zijn veel plannen voor waterkrachtcentrales, het is te hopen dat dit natuurwonder gespaard wordt.

In de gorge hebben wij geslapen in een questhouse waar je vanuit je bed een indrukwekkend uitzicht had in de kloof en ‘s nachts keek je naar de sterren.

  • Facebook
  • Twitter
Zelfs in een grote stad als Kunming vonden wij het goed toeven. In de oude wijk met zijn marktjes en kraampjes is het relaxt slenteren. Ook hebben wij nog fietstochtjes gemaakt naar oude (in gebruik zijnde) tempels. Als laatste zijn we naar het stenen woud geweest, 100 km van Kunming. Daar kun je uren dwalen door de rotsformaties die lang geleden toen het gebied nog onder de zeespiegel lag zijn gevormd door erosie.
In het kader van een tourist development plan in Yunnan zijn op dit moment een aantal wegen “under Construction” . Een stevige fiets met goede banden is daarom aan te raden. Eigenlijk is het daarom juist een heel goede tijd om in Yunnan te fietsen vonden wij. Immers, waar er aan de weg wordt gewerkt is geen autoverkeer, maar je kunt er wel met de fiets doorheen.

Wanneer je een echt bijzondere fietsvakantie wilt hebben moet je dit gaan doen. Wij hebben een prachtige tijd gehad, hoewel het weer af en toe wat beter had mogen zijn.