Bali en Lombok

WIM, WILMY, EVA EN JOEP

Hoe kent u AWOL?

  • Facebook
  • Twitter

In een blad lazen we een reisverslag van een gezin met kinderen die in Azië hadden gefietst en erg tevreden waren over AWOL. Dat hebben we altijd onthouden.

Wat was uw eerste fietsreis met kinderen in Azië en hoe oud waren uw kinderen?
Onze eerste fietsreis was Bali-Lombok en onze kinderen waren 19 en 21 jaar oud.

Wat waren uw verwachtingen voorafgaande aan uw eerste reis?
De combinatie van natuur, cultuur, sportieve activiteiten (fietsen, wandelen, zwemmen, snorkelen) en lekker eten. Ons onderdompelen in een andere cultuur, ontmoetingen met de lokale bevolking en kennismaken met hun dagelijkse leven, feesten en gebruiken.

Bleken deze verwachtingen juist?

  • Facebook
  • Twitter
Het leven op Bali en Lombok speelt zich af langs de weg.
Dus heel veel te zien.  De eerste dagen moesten wij als ouders wel wennen aan de drukte op de weg vooral de vele brommertjes. Wat ons opviel was dat de bevolking erg vriendelijk was en rekening met ons hield. Soms reden ze een tijdje naast ons. Ze zijn heel dienstverlenend. Je kunt zo een lift regelen met een auto met laadbak als het even tegenzit.
Ook plaatselijk eenvoudig uitstapjes en wandelingen met gids te regelen. De kinderen zijn zelfs met een visser mee geweest die met een harpoen snappers ving. Deze snappers werden later op de barbecue geroosterd. Kruidnagels en rijst liggen te drogen langs de weg. Van nabij maakten we meerdere feesten en ceremonies mee en een crematieplechtigheid. Soms waren we de enige toeristen, maar niemand stoorde zich aan onze aanwezigheid. We konden het dagelijks leven dus van heel nabij meemaken. Kinderen hollen naar de weg, begroeten je enthousiast en gaan graag met je op de foto. Het eten is overal heerlijk, goed verkrijgbaar en goedkoop. We hebben zelfs veel bij stalletjes langs de weg gegeten.
Ook genoten we van de overnachtingen. Soms heel luxe en soms erg eenvoudig.
Voor het eerst maakten we kennis met de kleurrijke onderwaterwereld.
Het was voor alle vier de eerste kennismaking met Azië, dus het maakte veel indruk op ons en heerlijk om met z’n vieren deze ervaringen te delen.
Ook de reis zowel heen als terug verliep heel voorspoedig. Alles klopte. We werden afgehaald met een busje door het hotelpersoneel en we konden in alle rust onze fietsen in elkaar zetten en bijkomen van de reis en genoten van het zwembad en de prachtige tropische tuin.

Waar let u op bij het selecteren van een reis waarbij uw kinderen meegaan?
De fietsafstanden moeten niet te lang zijn. We willen regelmatig kunnen stoppen om de omgeving in ons op te nemen, om over marktjes te lopen, ruimte te laten voor ontmoetingen en om te relaxen of te zwemmen.
We willen ook over rustige wegen kunnen fietsen en dat er voldoende afwisseling is tussen cultuur en natuur en verschillende activiteiten.

Hoe ervaart u het fietsen met kinderen in Azië?
Het is ons heel goed bevallen. Heel veel (nieuwe) indrukken opgedaan. Veel gezien en meegemaakt en lekker gegeten. Heel zorgeloos. Toen we weer in Nederland waren, vonden we het buitenleven zo saai. Het merendeel speelt zich af in huizen en auto’s. We moesten ook weer wennen aan het lege straatbeeld.

Met wat voor fiets(en) fietst u?
Trekkingfietsen (3 Koga’s en 1 Trek-fiets) alleen met achtertassen en een stuurtas.

Heeft u nog tips voor gezinnen die voor het eerst gaan fietsen met hun kind(eren) in Azië?
Tijdig beginnen met de voorbereidingen, gezien de benodigde vaccinaties en het inpakken van de fietsen. De keuze van de reis vooraf bespreken met een medewerker van AWOL, opdat de wensen van ouders en kinderen goed aansluiten bij het fietsland.

Heeft u leuke anekdotes? Hoe reageert de lokale bevolking op reizigers die fietsen met kinderen?
We voelden ons erg welkom. De bevolking reageert positief. Je wordt uitgenodigd bij mensen thuis en natuurlijk willen ze ook wat verdienen aan dit bezoek en bieden je diensten aan om je rond te leiden of om iets te eten.
Op Bali ontmoeten we Sharon en haar zus die ook het eiland rond fietsten. Op Lombok overnachtten we bij een Nederlander die daar al jaren woont en zijn zus woont naast mijn broer in Nederland! Hoe klein is de wereld.